- Vi har rikelig tilgang på kraft som vi gjerne vil ta i bruk i vår region. Dette er også nært vår prosessindustri og den historiske bakgrunnen man har der. På grunnlag av de to fortrinnene ser vi på om vi kan ta en posisjon innenfor halvlederproduksjon.

Det sier Svein Are Folgerø, Konserndirektør i Fornyelse hos Agder Energi.

I denne episoden av podkasten Energi og teknologi deler Svein Are Folgerø og masterstudenten Farishta Asadi sine erfaringer fra Agder Energis sommerstudentprosjekt om halvledere. Prosjektet er tredje rekke i en årlig ordning som hver sommer samler en gruppe masterstudenter for å undersøke en spennende problemstilling på vegne av konsernet.

Hør hele samtalen i vår podkast, som også er også tilgjengelig i alle vanlige podkastplattformer, som Spotify, Apple Podcaster og Acast.

Årets prosjekttema var halvledere

En halvleder er et materiale som leder elektrisk strøm og som brukes i all slags mikroelektronikk. For de fire sommerstudentene med ulik fagbakgrunn ble prosjektet en mulighet til å få innsikt i et tema som var relativt ukjent for de.

- Det var et veldig spennende prosjekt. Vi kunne ikke så mye om det. Jeg hadde hørt om halvledere før men jeg visste ikke hva det innebar. Jeg kunne ikke noe om verdikjeden eller det tekniske, men vi fire leste oss opp. Vi fikk også hjelp av andre bedrifter som vi kontaktet og det hjalp oss veldig mye, forteller Farishta Asadi, en av studentene som deltok i prosjektet.

Svein Are Folgerø, som har ansvaret for sommerstudentordningen, forteller hvorfor studentene fikk i oppgave å utforske regionens forutsetninger for å etablere halvlederproduksjon.

- Vi registrerte at EU hadde en større satsning på å gjøre seg mindre avhengig av halvlederproduksjon i Østen og ønsket å trekke det hjem. Vi så også en stigende tendens på våren at det var utfordringer med tilgang til halvledere. Denne utfordringen har vi fått bekreftet lenger og da tenkte vi at dette er en mulig industrisatsting på Sørlandet, sier han.

Svein Are Folgerø forteller også om hvordan sommerstudentordningen har blitt mer spesifikk med årene.

- Hvert år har vi blitt mer og mer tydelige på hvilke ramme de skal jobbe innenfor og hva sluttleveransen skal være. Det tror jeg Farishta og de andre lærte veldig mye av. Denne gangen brukte vi også våre traineer som tidligere hadde vært gjennom disse oppgavene som veiledere, sier Folgerø.

En kommersiell og samfunnsansvarlig satsning

Etter åtte uker med research og samarbeid leverte studentene en sluttrapport med verdifull innsikt til Agder Energi.

- Til slutt endte vi opp med å konkludere at det er helt mulig. Det var et mulighetsstudie som er gjennomførbart, sier Farishta Asadi.

En ny satsning på halvlederproduksjon vil ikke bare sikre tilgang til kritiske komponenter som trengs i europeisk industri, men også bidra til å ivareta klima.

- Det er interessant å tenke på bærekraften i det å tiltrekke den type produksjon til Norge, for her vil det være et mye renere og bærekraftig produkt enn det vi ser at det er der produksjonen er lagt i dag, understreker Svein Are Folgerø.