– Jeg så på dette som en god mulighet til å lære nye ting. Her er det stort fokus på miljø og bærekraft, som jeg syns er veldig spennende. Vi benytter blant annet spillvarme fra forbrenning, kloakk og datasentre for å levere energi til Oslo. Dette er energi som bare hadde forsvunnet om vi ikke fanget den opp, sier Trine, som jobber som prosessingeniør hos Fortum Oslo Varme.

Da Trine skulle flytte tilbake til Oslo, måtte hun ta stilling til hva hun ønsket å drive med fremover. Etter rundt seks år i Aker BP, gikk veien videre til Fortum Oslo Varme i slutten av september i fjor. Dermed byttet hun ut olje og gass med et selskap med fokus på fornybar energi og sirkulære energisystemer.

Får sjansen til å klatre

Hun forteller om en varierende arbeidsdag, hvor hun får bidra til ny design av utstyr, samtidig som man sørger for drift, utvikling og optimalisering av eksisterende utstyr. I tillegg har hun jobbet med prosess-systemer og testing i felt. Til tross for at hun bare har vært i jobben siden september, har hun også fått lede store prosjekter, med alt ansvar for budsjett og ansatte som det måtte innebære.

Fortum Oslo Varme er en god arbeidsgiver som investerer i de ansatte og tar ansvar for fremtidig kompetanseheving, sier Trine Johansen. Foto: Fredrik Kveen

– Fortum Oslo Varme viser at de satser på og tar vare på de ansatte. De tar gjerne interne folk opp i lederstillinger, så mulighetene for utvikling og steg videre er der. Det er en god arbeidsgiver som investerer i de ansatte og tar ansvar for fremtidig kompetanseheving, sier hun.

Det samme forteller Birgitte Johannessen fra hjemmekontoret sitt. Hun har jobbet i selskapet i fem år. Etter fire år i avdelingen for varmeplan, ble hun leder for Prosjekt Energisentraler.

– Målet har vært å jobbe med fornybar energi, sier Birgitte Johannessen. Foto: Fredrik Kveen

– Jeg visste ikke at det var dette jeg ville drive med. Etter å ha jobbet litt andre steder, endte jeg opp her. Målet har alltid vært å jobbe med fornybar energi. Dette er en spennende og trygg jobb hvor jeg får jobbe med bærekraftig utnyttelse av ressurser, sier hun.

Digital sosialisering og «kaffedate»

Det er ikke bare-bare å starte i ny jobb under en pandemi, men for prosessingeniør Trine har det gått over all forventning. Hun forteller om et godt og inkluderende arbeidsmiljø, som bøter opp for det manglende fysiske samværet.

– Man er kanskje redd for å starte i en ny jobb og gå rett i hjemmekontor, og da er man spesielt avhengig av godt arbeidsmiljø. Jeg er positivt overrasket at jeg allerede har fått meg et stort nettverk, selv om jeg startet i jobben under koronapandemien. Jeg har digital «kaffedate» med en kollega hver tirsdag, og det er hyppigere Teams-møter nå enn da jeg startet, hvor vi alltid bruker litt tid på det sosiale, sier Trine.

– En utmerket arbeidsplass for ingeniører

Fortum Oslo Varme er Norges største leverandør av fjernvarme og en av de største på energigjenvinning av nærings- og restavfall. Energien som oppstår ved forbrenningen omtales som spillvarme, denne energien benyttes til å produsere strøm og fjernvarme. Resultatet er at selskapet leverer behagelig inneklima og varmtvann til mer enn 200.000 mennesker som bor eller jobber i Oslo hver dag. At fjernvarme og termisk energi er en langsiktig del av byens energiløsning, er en god grunn til å velge Fortum som arbeidsgiver, forteller Trine.

– Generelt anbefaler jeg å velge en arbeidsplass som gir deg oppgaver som engasjerer deg. Om man i tillegg har interesse for fornybar energi, miljøvennlige løsninger og bærekraft, er Fortum Oslo Varme et bra sted med mange muligheter. Energigjenvinning og termisk energi bygger man for mange tiår og er integrert i byenes klima- og energiløsninger. Dette er altså en langsiktig bransje og fjernvarmen vil fortsette å spille en viktig rolle i utviklingen av Oslo. Så her kan man bidra til å gjøre hovedstaden mer moderne i årene fremover, sier hun.

Birgitte forteller at selskapet er en utmerket arbeidsplass for ingeniører, hvor det er et stort og komplekst system med ti produksjonssentraler som skal levere varme til hele Oslo. I tillegg blir man aldri utlært, og det er gode muligheter for å flytte på seg rundt i bedriften.

Attraktive sommerjobber

Fortum Oslo Varme er også en ettertraktet arbeidsgiver for sommerjobber. Selv under koronarestriksjonen sommeren 2020 da mange kansellerte sommerjobber og internships, gjennomførte selskapet de 14 sommerjobbene som planlagt. Det er også planen for 2021.

– Selskapet har et ønske om å ha prosjekter med langsiktig horisont, gjerne flere tiår frem i tid. Som arbeidsplass er det et godt og inkluderende miljø, hvor alle blir møtt med vennlighet og respekt. Alle er glade i å dele kunnskapen sin, sier Trine.