I en artikkelserie fremover vil Europower sette søkelyset på hvordan det er å være ung i norsk energibransje.

Navn: Monika Mannes
Arbeidsgiver: TrønderEnergi
Stilling: Prosjektleder
Alder: 29 år

Monika Mannes var ikke sikker på hvordan arbeidsmarkedet ville ta imot henne da hun ble uteksaminert fra Universitetet på Ås i 2017.

– Jeg tok først en bachelor i miljø- og ressurssfag på Universitetet i Bergen, før jeg tok en mastergrad i fornybar energi på Ås. Begge studiene var tverrfaglige og ikke rene ingeniør- eller økonomistudier, derfor var jeg spent på om arbeidslivet ville fatte interesse for oss som ble uteksaminert, men det gikk greit. Jeg lærte tidlig å se ting fra flere vinkler – noe som har vist seg veldig nyttig, forteller hun.

Frykten for at hennes utdanning ikke var interessant, viste seg nokså ubegrunnet. For i dag jobber Mannes som prosjektleder i TrønderEnergi.

– Jeg startet først i en traineestilling ved produksjonssentralen til TrønderEnergi på Berkåk. Stillingen var i utgangspunktet for to år og jeg skulle få arbeide og bli kjent med i ulike deler av bedriften. Det var en kjempemulighet å få starte karrieren der. Jeg endte opp med å være trainee i ett år og ble da fast ansatt.

Etter tre år i konsernet med hovedkontor i Trondheim jobber Mannes nå hovedsakelig på vindkraftprosjekter.

– Jeg har i stor grad arbeidet med å forberede organisasjonen til å levere på nye avtaler innen energiforvaltning og styring og overvåkning av nye interne og eksterne vindparker, sier hun.

Tidlig opptatt av klimaspørsmålet

Mannes er i dag systemansvarlig for wind management systemet TrønderEnergi benytter seg av.

– Det er et vind-management system som henter en mengde data fra vindturbinene slik at vi kan overvåke og analysere data fra vindparkene eksternt. Dette gir oss en fantastisk mulighet til å innhente informasjon og komme tett på anleggene våre, noe som legger grunnlaget for enormt mye læring og utvikling.

Her har Monika Mannes opplæring i wind management-systemet som hun har ansvar for. Foto: TrønderEnergi

Og ansvaret for dette systemet sammen med prosjektlederansvaret har resulter i en variert arbeidshverdag.

– Hvordan er en dag på jobben for deg?

– Det siste året har det vært mye møtevirksomhet med planlegging, koordinering og oppfølging av prosjektmedarbeidere, der jeg prøver å ha oversikt over prosjektet i tillegg til å tilrettelegge for at andre medarbeidere har det de behøver for å gjennomføre sine oppgaver.

At det ble nettopp energibransjen hun endte opp med å jobbe i, er ikke tilfeldig, kan hun fortelle.

– Det har vel alltid trigget meg siden jeg var ung – jeg ble tidlig opptatt av klimaspørsmålet, og fant ut at jeg ville jobbe med noe som var direkte positivt for klima. Sånt sett visste jeg at jeg ville jobbe med fornybar energi. Vi kan lære mye av vannkraften, og når det i tillegg kom mye sol- og vindenergi, tenkte jeg at det var gøy å gå i den retningen i en tidlig fase, sier Mannes – og legger til;

– Du føler at du gjør noe godt for planeten, og legger et godt grunnlag for senere generasjoner. Du går på jobb og har god samvittighet for det du gjør.

Kastet inn i vindkraften

Hun ble kastet inn den store kontroversen som landbasert vindkraft er i Norge i dag, da hun jobbet med vindkraft på Frøya.

– Jeg jobbet med å forberede driften på Frøya, men jeg var ikke ute i anleggsområdet, noe som gjorde at jeg ikke var direkte utsatt for protestene, det var andre som fikk det største trøkket. Jeg har likevel kjent på at når jeg skal fortelle nye mennesker hvor jeg jobber, og hva jeg jobber med er jeg alltid spent på responsen. Man vet ikke hvordan man blir møtt. Heldigvis har jeg for det meste blitt positivt overrasket – folk flest har ikke så sterke meninger om dette, og som oftest blir jeg møtt med nysgjerrighet til arbeidet.

Det er luftig på toppen av en vindturbin! Her er Mannes avbildet ved ett av TrønderEnergis vindkraftverk på Skomakerfjellet i Åfjorden kommune. Foto: TrønderEnergi

Fremover ønsker og tror hun at fremtiden blant annet for vindkraften – blir mer stabil.

– Jeg tror det vil bli lettere med vindkraft i nye eventuelle prosjekt dersom det kommer noen endringer i konsesjonsbehandlingsprosessen. Det vil kunne slå positivt ut for alle parter.

Før hun for alvor ble en del av bransjen var hennes oppfatning av den at det var en kompleks bransje der det var plass til ulike type erfaringer.

– Under utdannelsen var det en gjenganger at gjesteforelesere og de som holdt bedriftspresentasjoner var godt voksne. Det ble også stadig nevnt at det var behov for et stort påfyll fra den yngre generasjonen ettersom bransjen var på god vei inn i det grønne skiftet. Det var helt klart en ekstra pådriver for å søke meg inn mot bransjen. Dette generasjonsskifte synes jeg begynner å vise godt igjen nå, med mange unge ansettelser både i TrønderEnergi og andre tilsvarende bedrifter.

For tiden er Mannes hjemme med sin fem måneder gamle sønn – men i august er det tilbake på jobb etter endt fødselspermisjon.

– Har du noen råd til unge som vurderer å utdanne seg til jobb i energibransjen?

– Vel, gjør det! Det er virkelig mange spennende muligheter og endringene skjer så raskt at du aldri går tom for nye ting å lære.