Navn: Nina Lindholm
Arbeidsgiver: Statkraft
Stilling: Trainee og jobber som Solar Project Engineer
Alder: 25 år

Når Europower kontakter Nina Lindholm, som er trainee i Statkraft, befinner hun seg midt ute i et stort felt med solpaneler i Nederland.

– Nå er jeg på et fire måneders opphold i Nederland hos Statkraft. Her skal jeg besøke solparker, siden Statkraft har mange forskjellige byggeprosjekter på gang. Jeg får innblikk i hva som skjer i byggeprosessen – både med komponenter, firmaer og menneskene. Det er kjempegøy, forteller hun entusiastisk.

– Hva er forskjellen på Nederland og Norge når det kommer til solenergi?

– Den er veldig stor, blant annet i størrelse. Her i Nederland er det mange store parker på jorder - med mange tusen paneler. Det har blitt en ganske vanlig ting å se. Solceller på tak er også mye vanligere i Nederland enn i Norge. Her er det også mange som kan mye om det, blant annet folk som har jobbet med solenergi i 40 år!

Her er Nina Lindholm på jobb ved solparken Ermelo – Schaapsdijk i Nederland. Foto: Statkraft

Ett år i Singapore

Opprinnelig er hun fra Østfold, men som mange andre ingeniører, startet utdanningsforløpet i Trondheim. I 2015 startet hun på ingeniørstudier innen energi og miljø. Med mye grunnleggende ingeniørfag, miljøengasjerte venner og godt studiemiljø proklamerer hun at dette ga en god studiestart. Deretter gikk ferden mot Østen.

– Som del av utvekslingen var jeg ett år i Singapore. Det var moro å få internasjonal erfaring og bo i et annet land. Det ga en mulighet til å se verden og energispørsmålene fra en annen side enn det jeg var vant til. Det tror jeg er veldig sunt, sier hun.

Tilbake i trønderhovedstaden spesialiserte hun seg innen høyspenning og strøm. Og i 2020 ble hun valgt ut til traineeprogrammet i Statkraft – gjennom en stilling med fokus på teknisk utvikling av energiprosjekter.

– Det ble lyst ut åtte stillinger samtidig. Den jeg søkte på ble delt inn i to forskjellige, der én gikk på sol og én gikk på vind. Kanskje litt tilfeldig endte jeg opp med sol. Offisielt skulle jeg egentlig vært ferdig i september, men jeg har fått fire ekstra måneder. Når det blir januar, går jeg inn i en fast stilling som sol-ingeniør, sier hun.

I Nederland får hun prøve seg på arbeidsoppgaver som også vil være aktuelle når hun går inn i den faste stillingen etter nyttår.

– Jeg jobber med planlegging, design og tekniske utfordringer i solparker. For eksempel planlegge hvilke komponenter vi trenger og estimere hvor mye det kommer til å produsere, forteller hun til Europower.

Vil helst ut i felten

Arbeidshverdagen er variert for Lindholm i Nederland, kan hun fortelle.

– Det er to ulike kontorer jeg kan dra til. Men aller helst vil jeg ikke reise på kontoret. Jeg blir heller med de som leder arbeidet på en solpark, om blant annet kvalitetssjekker, driver HMS-vurderinger og tar imot vareleveringer. Så det er mye forskjellig. Nå for tiden regner det mye, så jordene der solparkene er, er et gjørmete kaos. Men heldigvis kan det vaskes av.

At det ble en karriere i energibransjen, tror hun henger sammen med den generasjonen hun tilhører.

– Jeg tror det er litt typisk for min generasjon. Når man er 16 år vil man gjøre noe viktig. I alle fall ville jeg det. Jeg likte å regne og tekniske ting, derfor satset jeg på realfag. Det ble veien inn til å bli ingeniør. Men jeg tror ikke jeg den gangen innså hvor mye strøm og energi betyr, innrømmer hun.

Når Nina Lindholm ikke er på jobb, tar hun gjerne en tur til fjells. Foto: Privat

Bedt om å trekke frem det som er best med å jobbe med energi, er det flere ting hun har på listen.

– Det er mange ting. Jeg liker mennesketypene det tiltrekker; positive folk, internasjonale folk og folk med pågangsmot og motivasjon. De jobber med dette fordi det er gøy, ikke fordi de må. Det er også veldig gøy å jobbe med noe som mange mener noe om. Blant annet er det jo mange diskusjoner om vindkraftutbygging og andre områder der energi er viktig. Når jeg snakker med andre, er mange interessert i å fortelle hva de tenker og høre hva som skjer i energibransjen.

– Er det noe som kan bli bedre i bransjen?

– Jeg tror det er nyttig for oss - for eksempel i vindkraftdebatten – at vi blir påminnet om at vi skal lytte til de vi påvirker med prosjektene våre. Det er lett å bli for vant til motstand og ikke ta innover seg hvordan man påvirker.

Snart på vei ut igjen til den nederlandske solparken forteller Nina Lindholm avslutningsvis at det som motiverer henne i dag, er det samme som fikk henne til søke seg til bransjen opprinnelig.

– Jeg brenner for at vi får produsert så mye energi som vi trenger. Det er en vanskelig prosess, men det utvikler seg også så fort. Og det synes jeg er så gøy å være med på, sier hun.