I sommer bevilget styret i BKK Varme 25 millioner kroner til å bygge solcelleløsninger hos bedrifter og borettslagskunder. Selskapet skal bygge, eie og drifte solcelleanlegg, mens kunden disponerer produksjonen. Når leieperioden er ute, står kunden fritt til å overta anlegget. I første omgang gjelder satsingen bedriftskunder og borettslag. Ifølge leder i BKK energitjenester, Ann Hjelle Jordal, er den nye satsingen drevet frem av kundene selv.

– Vi har vært i kundegrensesnittet som har etterspurt sol lenge og dette er kundedrevet tjenesteutvikling fra vår side, sier Jordal til Energi.

Testet på eget tak

Første ledd i å utvikle den nye tjenesten var å bygge et testanlegg på BKKs eget tak på Kokstad. Her har et solcelleanlegg på 101 kW produsert strøm i et års tid, og ifølge Jordal har anlegget vært veldig nyttig.

– Vi bygde vårt eget testanlegg for å få erfaringer fra å bygge og drifte. Vi har testet forskjellige vinkler, solceller og invertere, så vi har et robust og godt konsept. Og så har vi også bygd vårt første anlegg hos en kunde, forteller Jordal.

Anlegget er satt opp for en utbygger i Bergen som heter Heldal Eiendom og det kom på plass tidlig i juni.

Administrerende direktør i BKK Varme, Øystein Haaland, kan bekrefte til Energi at interessen har vært stor etter at de lanserte tilbudet tidligere i sommer.

­­– Vi har hatt en mengde henvendelser. Vi har sendt ut en rekke tilbud, men det å følge det opp i kontrakter tar litt tid og er en modningsprosess i borettslagmarkedet. Men det etterspørres en aktør som er villig til å stille med kapital og kompetanse på dette, forklarer han.

I tillegg til eget bygg og Helldal Eiendom har de nå også signert ytterligere en avtale.

Uklart rundt byggesøknader

Hvor lang tid tar det å få på plass et anlegg etter at man har tegnet en avtale?

– Først må man byggesøke det. Det er litt utfordrende for solanlegg, fordi bygningsmyndighetene ikke helt har bestemt seg for hvordan de skal håndtere disse anleggene. Det å søke byggetillatelse som tar tid. Det å bygge anleggene tar ikke så lang tid, påpeker Haaland.

Han mener at kommunen er usikker på hvordan de skal håndtere dette. Til nå har det vært noen få søknader, men det endrer seg.

– Så nå begynner de å stramme litt for mye til for å være på den sikre siden. Men det går seg nok til, for det er en læreprosess for kommunen også, sier han.