Navn: Mani Hussaini
Stilling: Stortingsrepresentant
Arbeidsgiver: Arbeiderpartiet/Stortinget

– Du er jo ny Stortingsrepresentant – hvordan har det første halvåret vært?
– Det har vært en bratt læringskurve. Det er mildt sagt veldig spennende og utfordrende å sitte i energi- og miljøkomiteen. Det er jo et stort fagfelt – eller mange fagfelt man må sette seg inn i. Vi diskuterer og behandler nærmest alle problemer som folk snakker om. Det er strøm, vindkraft, det er ulv, det er nettleie, det er vill-laks, det er olje og gass. Jeg kunne fortsatt lenge – lista er veldig lang!

Han kan fortelle at førsteønsket for komité ble oppfylt da han fikk plass i energi- og miljøkomiteen.

– Jeg er veldig takknemlig for å jobbe med energi- og miljøsaker. Det var den komiteen jeg ønsket meg. Mange av de beslutningene vi tar her, er avgjørende for hvordan Norge vil være som industrinasjon i fremtiden. For eksempel havvindsatsingen som ble lagt frem denne uken. Vi må sørge for at alle arbeidsplassene ikke forsvinner når etterspørselen etter olje og gass går ned. Det tror jeg alle ser. Vi må ha flere bein å stå på. Men det er viktig at vi tenker langsiktig når vi skal løse de mange dilemmaene vi står overfor i energifeltet.

– Er det noen energisaker som er spesielt aktuelle for ditt hjemfylke Akershus?
– Vi må bygge ut mer nett! Rett og slett fordi Akershus er et av områdene med stor tilflytting. Det er en sterk vekst i befolkningen, så vi trenger mer kraft. En annen sak jeg er opptatt av, er karbonfangst og lagring. Rett over fylkesgrensa ligger Klemetsrudanlegget. Jeg mener Norge kan bli ledende på CO2-fangst og lagring. Alt ligger til rette! Vi har kompetansen, teknologien er klar og får vi til det, kan det være et veldig godt bidrag til å få ned utslippene.

– Det har vært enorm interesse for energibransjen den siste tiden – er det i overkant mye?
– Det er ikke urettferdig mye. Bransjen får jo oppmerksomhet av flere grunner, blant annet strømprisen. Det var nylig et eksempel med et nettselskap som hadde overfakturert kundene over lang tid. Det går jo ikke. Jeg tror at mange forbrukere har lest seg opp nå og vet hvordan ting henger sammen. Det er bra. Energibransjen - og spesielt de som selger strømavtaler - vil bli fulgt med argusøyne fra både politikere og forbrukere. Jeg tenker generelt at det er bra med mye debatt rundt energipolitikken, det bidrar forhåpentligvis til bedre beslutninger.

– Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
– Jeg tror energimiksen vil være noe annerledes. Det er vanskelig å se verden uten å tenke på de siste fire månedene, der vi ser at etterspørselen etter brensel og energi øker. Flere land tar til orde for å gå tilbake til kull! Det er jo ingen tvil om at vi blir flere mennesker på jorda og kraftbehovet øker. For å kunne ha en høy levestandard, skape jobber og få ned klimautslippene, må vi bygge ut mer kraft. Jeg tror veldig på vind- og solkraft. Dette er teknologi som blir billigere hvert år. Men jeg tror vi kommer til å ha behov for olje og gass i overskuelig fremtid. Ingen andre kilder kan matche det på globalt nivå. Forhåpentligvis blir det større innslag av fornybart.

– Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
– Elektrifiseringen av sokkelen er viktig slik at oljeindustrien kan kutte sine utslipp. Det vi hører fra norsk olje- og gassindustri er at vi ikke må finne på å gå bort fra planene om å elektrifisere. Når vi stadig vekk hører at elektrifisering av sokkelen kan gi dyrere strøm, at bygging av havvind kan gi dyrere strøm, at kraftutveksling kan gi dyrere strøm, er det ikke rart at folk begynner å tvile på disse planene. Men det er viktig at vi ikke fatter politikk i panikk, slik noen partier tar til orde for. Vi må elektrifisere og bygge ut mer kraft for å nå klimamålene våre. For å få gjennomslag for det, må vi gi folk trygghet til at de kan håndtere strømregningene sine - og sikre rimelig og tilgjengelig kraft til folk og næringsliv. Jeg er redd for at de høye strømprisene kan minske folks ønske om å jobbe for at vi når våre klimamål. Strøm er jo ikke en hvilken som helst vare du kan la være å ha. Strøm er en livsnødvendighet i Norge; som har bidratt til mye verdiskaping og at folk kan bo spredt i hele landet. Derfor er tilgang på rimelig kraft til folk og industri et viktig mål for Arbeiderpartiet og regjeringen.

– Må vi belage oss på jo-jo priser på strøm i lang tid fremover, tror du?
– Ja, det virker så, hvis man tenker på de siste tre-fire månedene. Forbruket går jo ned når det blir varmere, så vi må jo håpe på lavere priser etter hvert i år. Nå har det blitt sånn at jeg går inn på appen og ser hva prisen blir den dagen og planlegger dagen utfra det. Nå har strøm blitt en greie i hverdagen vår og er bare tilknyttet bekymring. Når jeg møter de andre fedrene i barnehagen, er det bare ett tema det går i. Det er strøm. Selv om vi prøver å spare strøm og ikke kjøre oppvaskmaskin eller vaskemaskin hver dag, har vi små barn og må jo lage middag og vaske klær. Det er ingen tvil om at den situasjonen vi er i, ikke er bærekraftig. Vi må komme med mer langsiktige løsninger - folk må kunne tenke på andre ting enn strøm. Det er vanskelig å forklare folk hvorfor strømprisene er så høye i Norge. Vi er jo ikke bare selvforsynte, men har til og med et overskudd. Da skjønner ikke folk hvorfor de må betale europeiske strømpriser. Jeg har vært inne på tanken om makspris på strøm, jeg må innrømme det, men makspris fyller ikke magasinene våre eller får ned prisen på gass. Det viktigste er å finne ut hva som har bragt oss i den situasjonen vi er i nå, og hvordan vi kan unngå å havne der igjen.

– Så til et betent tema; hvor står du når det gjelder vindkraft?
– Ja, det er et veldig betent tema. Den forrige regjeringen gjorde alt som kunne gå galt, galt. Det er veldig viktig med lokal forankring, og vise - i samarbeid med kommuner og lokale krefter – hvordan kommunene kan komme godt ut av det å være vertskap for vindkraftparker. Vind på land er helt avgjørende for å skape mer kraft og bygge industri. Når det kommer til havvind, er det et veldig viktig industrieventyr som jeg har veldig tro på. Jeg tror mange leverandører i olje- og gassnæringen kommer til å levere mye av den samme teknologien til havvind. Det er viktig å ta vare på de folka som jobber i norsk olje- og gassnæring og få med dem videre til havvind.

– Skal du ha solpanel på taket ditt?
– Vet du hva, jeg har googlet det. Og sjekket. Det er veldig dyrt! Prisen kom på 240.000 for å sette 36 paneler på taket. Det er penger jeg ikke har. Det må bli billigere for at det skal være aktuelt. Men jeg ser hvilket potensial det har. Jeg følger nøye med, men synes fortsatt det er litt for dyrt. Vi slår kanskje til når prisene beveger seg nedover. Det er viktig at støtteordningene blir bedre, Arbeiderpartiet har vært veldig klare på at Enova må øke støtten til solenergi og at vi må se på hele enøksystemet. Den forrige regjering var opptatt av at Enova kun skulle satse på helt ny teknologi. Der er vi uenige. Alle strømkunder betaler en avgift til Enova, da mener vi at det må komme husholdningene til gode. Jeg skulle ønske at folk enten fikk støtte eller rimelige lån til å etterisolere gamle hus og bytte vinduer, det er egentlig det som virkelig monner og sparer energi.

– Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
– Jeg sitter i energi- og miljøkomiteen da... Vi trenger å stadig bli minnet på at verden står overfor en klima- og naturkrise. Løsningen på den ene kan ikke gå utover den andre – vi må kunne løse begge krisene samtidig. Vi må også minne oss selv på at selv om vi står overfor et ustabilt energimarked, må vi ikke glemme våre ambisjoner på klima og miljø. Her kan vi ikke gå oss vill og glemme de langsiktige målene vi har – og som i beste fall kan bety mange tusen nye arbeidsplasser.

– Bør vi lete etter mer olje og gass?
– Arbeiderparti/Senterparti-regjeringen sier vi skal utvikle - ikke avvikle olje- og gassindustrien. Jeg tilhører nok de som mener vi også må planlegge for hva som kommer etter. Jeg tror olje og gass som energikilder har en utløpsdato og er ikke fullt ut forenlige for å nå klimamålene. Men jeg har gått til valg på det Arbeiderpartiet skriver i sitt program, altså. Jeg tenker at min viktigste jobb blir å stille krav til industrien om å slippe ut minst mulig og stille krav om at det satses på andre energikilder - slik at de går fra oljeselskap til energiselskap. Det er i alles interesse at Equinor og andre selskaper gjør det bra, det kommer både Norge og andre land til gode. Det bidrar med inntekter til statskassa og velferdstaten - uten at det bidrar til store utslipp.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
– Jeg hører på «Abels tårn» på NRK. Her snakker de om mye som har med klima å gjøre. Det er en generell anbefaling. En bok jeg vil anbefale, er en ganske ny bok som Heikki Holmås har skrevet; «Kloden brenner». Der går han inn på om vi klarer å få en grønn omstilling av transport, industri og oljenæring, samtidig som vi tar hensyn til arbeidsfolka. Dette er en interessant bok som viser hvordan vi kan nå våre klimamål.