Navn: Lars Sørgard
Stilling: Professor / leder for Energikommisjonen
Arbeidsgiver: NHH

– Hvorfor trenger vi en energikommmisjon?
– Debatten det siste året – med den dramatiske prisøkningen som bakteppe, viser at det ganske åpenbart er noen veivalg foran oss. Dette er en viktig kommisjon som kan gi noen innspill til det veivalget. Jeg ser på det som en spennende og stor utfordring å få være med og lede kommisjonen. Kommisjonen er bredt sammensatt, så vi får nok en spennende debatt internt. Så får vi se om vi klarer å jobbe så raskt som de forventer. Vi må hive oss rundt for å rekke det.

– Det kom en energimelding i 2016, og enda en i 2021 som fortsatt ikke er behandlet i Stortinget. Trenger vi virkelig enda en rapport?
– Hadde du spurt meg for et år siden, så hadde jeg kanskje ikke sett det helt store behovet for en ny utredning alt nå. Men dagens kraftkrise har etter mitt syn gjort det tydelig at vi trenger en ny debatt om veivalg vi må ta når det gjelder den langsiktige utviklingen i norsk kraftproduksjon.

– Hva tenker du er det viktigste vi kan få til med denne kommisjonen?
– Vi må i størst mulig grad lage en faktabasert, felles plattform. Derfra er det politikerne som tar de beslutningene. Vi skal komme med en anbefaling.

– Hvordan skal dere sikre at man får med alle aspekter inn i kommisjonens arbeid? Kommer dere for eksempel til å ta med innspill fra strøm-protest grupper på Facebook og liknende?
– Jeg har noen ideer jeg tenkte å diskutere med kommisjonen når vi møtes. Jeg tenker vi skal ha tett kontakt med interessegrupper og fagmiljøer, og generelt drive utadrettet virksomhet. Vi skal i den grad det er praktisk mulig innenfor den korte tidsfristen - lytte til de ulike røstene – her er det mange som skal bli hørt.

– I en nylig VG sak med en meningsmåling kom det blant annet frem at 64 prosent mener kraftselskapene har skylden for de høye strømprisene. Hva tenker du om tallene som kom frem i den saken?
– Det har jo vært en debatt i flere år. Som forbrukere er det kraftselskapene som selger til oss sluttbrukere vi forholder oss til folk føler seg lurt av. Men det er ikke den sentrale problemstillingen vi skal se på. Organiseringen av sluttbrukermarkedet er ikke en viktig bit i vårt mandat. Vi skal se på den langsiktige kraftforsyningen og kraftoverskudd.

– Som konkurransedirektør hadde du meninger om strømsalg, men hvilken kjennskap har du til de andre delene av kraftbransjen?
– Som forsker har jeg jobbet med flere andre problemstillinger i kraftbransjen. På 90-tallet skrev jeg om produsentsamarbeid, og var kritisk fra et konkurranseperspektiv til samarbeid slik som blant annet Sørkraft. Jeg var involvert i sakene som omhandlet Statkrafts oppkjøp av henholdsvis Agder Energi og TEV tidlig på 2000-tallet, og satt i Hjemfallsutvalget også på 2000-tallet. For åtte år siden var jeg en av tre medlemmer i utvalget som skrev rapporten «Et bedre organisert strømnett». Så jeg har fulgt bransjen tett i lang tid, både som forsker og nå sist som konkurransedirektør.

– Vi er jo tydeligvis inne i en periode med ekstremt fokus på strøm og energi. Er det i overkant mye?
– Ja, det er mye oppmerksomhet - på godt og vondt. Det er en viktig næring for alle, så da er det ikke så rart at det blir mye oppmerksomhet. Da jeg var direktør i Konkurransetilsynet var det to næringer som utmerket i forhold til hva vi fikk henvendelser om; det var kraft og dagligvare. Det er kanskje ikke så rart, det er to viktige næringer for forbrukere. Det er spennende at det blir så mye debatt, men det er også krevende problemstillinger.

– Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden? Vil energimiksen være annerledes enn i dag?
– Ja, miksen vil bli annerledes. Vi må bort fra fossile brenselkilder som kull, olje og gass. Det er klart at miksen allerede i 2030 vil se annerledes ut med mer sol- og vindkraft. Det er en dramatisk omstilling vi er i ferd med å gå inn i.

– Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
– Det er en viktig brikke i den grønne omstillingen. Elektrifisering er viktig og riktig i det store bildet. Bare med bilparken er det dramatisk det vi har fått til. Det er grep vi måtte ta for å få til en mindre fossil avhengighet.

– Tror du vi får vi lavere eller høyere strømpriser i årene som kommer?
– Vi har jo egentlig hatt historisk lave priser i Norge de siste årene. At den skal opp et nivå over det, er sannsynlig. Men vi vil få større svingninger, siden vi blir mer og mer avhengig av uregulert kraft. Men etter en tid vil vi få mer tilgang til stabile energikilder som batterier og annen energi. Det er slike ting kommisjonen skal se på; scenarier fremover. Men jeg tror ikke jeg vil si mer enn det. Her er vi åpne for innspill.

– Og hvor opptatt er du selv av å spare strøm?
– Jeg må innrømme at hadde du spurt i 2020, hadde jeg sagt at jeg ikke var så opptatt av det. Det er nesten forbausende hvor opptatt min familie har blitt av strømsparing. Det siste året har vi blitt mye mer bevisste – blant annet på oppvarmingen av huset. Vi gikk over på elbil akkurat da strømprisene gikk opp, men jeg angrer ikke. Bare det å skru ned strømmen når jeg reier bort en helg, hjelper jo. Så vi har blitt flinkere.

– Hvor står du når det gjelder vindkraft?
– Jeg ser dilemmaet politikerne har – globalt trenger vi kraft fra sol og vind. Men det er naturødeleggende i noen tilfeller. På lang sikt kan vi kanskje finne kompromisser – det gikk jo galt med de utbyggingene vi har prøvd oss på.

– Skal du ha solpanel på taket ditt?
– Igjen; i 2020 hadde jeg ikke tenkt tanken. Men jeg har ikke kommet dit ennå at jeg skal ha det. Teknologien er fortsatt under utvikling, så jeg vurderer det ikke akkurat nå.

– Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
– Jeg tror ikke jeg er en storforbruker av klimagasser – jeg er nøktern med bilbruk og tar buss til jobb. Også har korona lært meg at alle reisene ikke alltid er nødvendige. Det har hjulpet meg til å bli mer klimabevisst, så jeg har et helt annet forhold til reiser i dag enn for to år siden. Det er bra. Men det er klart, med Energikommisjonen blir det litt reiser til Oslo....

– Bør vi lete etter mer olje og gass?
– Vi må fase ut fossil energi. Det må gå mot en avslutning. Men jeg forstår at det er et vanskelig dilemma for politikerne.

– Hva tenker du om karbonfangst og -lagring?
– Det er veldig bra at vi vurderer denne type alternativer for tungindustrien og den delen av industrien som ikke har så mange andre alternativer – som kunstgjødsel og sement. Vi må jobbe videre med den type løsninger.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
– I sommer har jeg lest boka til Dag O Hessen «Verden på vippepunktet» om klimautfordringene. Jeg synes podkasten som Energi og Klima har, er bra. Som byråkrat vil jeg også løfte frem en del utredninger. Blant annet har NVE en del utredninger som er aktuelle, blant annet «Langsiktig kraftmarkedsanalyse», som er en utredning som gir beskrivelse av ulike scenarier frem til 2040. IEAs rapport tidligere i år var også sterk lesning.