Elekt har kun én strømavtale. En spotpris-avtale med 1 øre/kWh i påslag og null i månedsavgift. Frem til nå har bruk av appen vært inkludert. Den gir blant annet oversikt over strømforbruket, basert på elhub-data.

Avtalen har vært så gunstig at Elekt tidligere år vant Europowers kåring av de beste varige strømavtalene.

I går fikk kundene imidlertid varsel om at kundene må betale 39 kroner per måned for å ha tilgang til appen, inkludert tjenestene som har vært inkludert.

Vilkårene på selve strømavtalen fortsetter, hvis kundene velger bort appen.

En kunde med et standardforbruk på 20.000 kWh årlig, har frem til nå betalt 200 kroner til Elekt (i tillegg til selve strømmen). Skal man ha tilgang til appen øker dette beløpet nå til 668 kroner - altså mer enn en tredobling.

– Timingen er riktig

Elekt skiller seg dermed ikke lenger ut som særlig prisgunstig. Nå er prisnivået det samme som for eksempel elKompis og Tibber.

Daglig leder Arnt Inge Sætern forsvarer app-betalingen med at selskapet har lagt inn flere funksjoner i appen.

– Vi har hele tiden kommunisert at vi skal tjene pengene på appen og verdiøkende tjenester. Nå har vi kommet med flere funksjonaliteter, og mener at timingen er riktig for å ta betalt for å bruke appen, sier han til Europower.

– Det som har vært kommunisert tidligere er at dere vil ta dere betalt for nye tjenester. At dere nå vil ta betalt for tjenester som har vært inkludert, kommer som en overraskelse.

– Hva som skal være gratis og hva som skal koste, er et veivalg vi har diskutert. Jeg ser ikke bort fra endringer, men nå tester vi ut betaling på appen, sier Sætern.

– Elekt hadde neppe vunnet Europowers kåring med disse nye vilkårene.

– Alle selskaper må på et tidspunkt begynne å tjene penger, og da må man gjøre noen grep. Vi har nå utviklet unike tjenester i appen som vi håper det er betalingsvilje for, sier Elekt-sjefen til Europower.

Nye tjenester

De nye tjenestene er blant annet tilgang til strømregning og nettleieregning i appen. En annen funksjon er familiedeling, altså at flere i husstanden kan ha tilgang til appen.

– Vi har også en beregning av strømstøtten, og beregningen av nettleien basert på de nye nettleie-tariffene. Om du har flere målepunkter, betaler du bare én månedsavgift for å ha tilgang til appen, sier Sætern.

Men å bruke appen vil fra årsskiftet altså koste 468 kroner årlig. Kundene må aktivt velge å ta i bruk appen med de nye betingelsene. De får altså ikke en ekstrakostnad uten selv å velge det.