– I vintermånedene, fra januar til mars, kutter vi elavgiften med cirka 48 prosent. Resten av året kutter vi med cirka 9 prosent, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Den nye regjeringen legger klokka 12 i dag frem sin tillegg til statsbudsjettet, men allerede i morgentimene avslører Vedum at de vil endre på elavgiften.

Den avgåtte regjeringen foreslo å kutte elavgiften med 1,28 øre/kWh, men Europower går ut i fra at det er gjeldende elavgift på 16,69 øre/kWh som er utgangspunktet for finansministerens prosentregning.

Det innebærer i så fall at elavgiften fra januar til mars blir 8,68 øre/kWh. Inkludert moms blir den 10,85 øre/kWh i den perioden.

Resten av året vil elavgiften da være 15,19 øre/kWh, eller 18,98 øre inkludert moms.

Tusen kroner per husstand

For å regne på hvor mye en vanlig forbruker sparer på dette, må vi sette opp noen forutsetninger.

Vi kan si at en vanlig husstand har et årsforbruk på 20.000 kWh årlig, og at strømforbruket i de kalde månedene januar, februar, mars og desember i snitt er dobbelt så høyt som de andre månedene i året.

Med det forbruket og med dagens sats, betaler en husstand i dag 4173 kroner i elavgift i løpet av året. Beløpet er inkludert momsen på elavgiften.

Med det samme forbruksmønsteret, men med de nye satsene vil den samme husstanden neste år betale 3187 kroner, også det inkludert moms.

Besparelsen for en vanlig familie vil altså ganske nøyaktig være en tusenlapp i året.

Ifølge Slagsvold Vedum og NRK innebærer budsjettgrepet 2,9 milliarder kroner i tapte inntekter for staten.