Agder Energi Nett (AEN) har sendt sitt tilsvar til NVE, hvor kommunens påstander imøtegås. Nettselskapet mener at det har oppfylt forpliktelsene i tråd med konsesjonsvilkårene, og at leveringsplikten etter energiloven ikke er brutt.

 

Betinget nettilgang

Samtidig har AEN opphevet begrensningene i tilknytning av nye kunder til nettet i Sirdal. Betingelsen er at kundene godtar at strømmen kan bli koblet ut i perioder hvor det er høyt strømforbruk i området.

Øvre Sirdal har hatt en stor vekst i hyttemarkedet, og AEN og Sira Kvina Kraftselskap har samarbeidet om å løse utfordringene som denne veksten har medført. Utfordringene har i hovedsak handlet om økning av transformatorkapasitet.

– Kapasiteten hos Sira-Kvinas transformatorstasjoner har nådd en øvre grense, og AEN innførte derfor midlertidig tilknytningsstopp i oktober i fjor. Behandlingen av søknader om tilknytning til nettet måtte utsettes frem til det var driftsmessig forsvarlig å tilknytte nye anlegg, heter det i en melding fra selskapet.

 

Tilknytning på vilkår

For å imøtekomme tilknytningsbehovet for nye kunder, har AEN nå etablert en kortsiktig løsning ved å tilby tariff for fleksibelt forbruk mot utkobling i høylastperioder.

Det betyr at nettselskapet i perioder med høyt forbruk i området, som jule-/nyttårshelger, vinterferie og påsken, på kort varsel kan koble ut strømmen til disse kundene. Dette for å beskytte strømnettet mot overbelastning og fare for brann og/eller skader på transformatorstasjoner og linjenettet.

Rundt 25 nye anlegg i området blir nå koblet til strømnettet på ovennevnte vilkår. Så snart økt transformatorkapasitet er etablert blir ordningen med utkoblingsklausul avviklet.