Mens stortingspolitikerne i går diskuterte eventuelle ordninger som skal hjelpe vanlige folk med de høye strømutgiftene, har flere kommuner allerede tatt noen grep.

I rekken av kommuner som skal hjelpe innbyggerne med strømregningen, følger Hemsedal kommune etter – det kunne Hallingdølen omtale tidlig i denne uka.

Tidligere har Europower omtalt sponsing av strømregningen i Ål kommune. Denne gangen var det altså en annen kommune i samme område som vurderte liknende grep. På et kommunestyremøte tirsdag kveld var én av sakene på dagsordenen om Hemsdal skal sponse strømregningen til kommunens innbyggere med lav inntekt - med 5000 kroner.

Til Europower bekrefter ordfører Pål Rørby fra Senterpartiet at forslaget fikk gjennomslag i kommunestyret.

– Ja, det ble vedtatt. Den situasjonen som mange familier og lavinntektsfamilier er i, er krevende. Det vil også ta litt tid før regjeringen klarer å finne treffende ordninger som også er hurtigvirkende. Vi skjønner at den bekymringen ikke er god å bære på frem mot jul. Vi hører fra bygdefolket at de er bekymret for både julefeiring og julegaver. Nå lager vi en ordning som er relativt lite byråkratisk, lett organiserbar og treffsikker, sier han.

Vil koste 600-700.000 kroner

I ordningen legges det opp til tildeling etter noen gitte kriterier. Det er blant annet en inntektsgrense for henholdsvis en familie med to inntekter og én for enslige. Det er kun de som betaler for egen strøm som kan få ytelsen. Huseiere med flere boenheter i flere hus, er ikke kvalifisert for ordningen.

– Hva vil dette koste kommunen?

– Det er vanskelig å si, for vi vet jo ikke hvem som søker og hvem som kvalifiserer. Men tar vi utgangspunkt i de som mottar bostøtte fra kommunen i dag, tror vi det kan koste rundt 600-700.000. Og såpass må vi kunne koste på oss.

For kommunen, som eier i Hemsedal Energi, henter også inn betydelig med økte inntekter som følge av de høye kraftprisene.

– Vi har ikke fått de ferdige estimatene fra Hemsedal Energi ennå, men i budsjettet hadde vi regnet med 13 millioner kroner i kraftinntekter. Nå ligger estimatene høyere, men resultatet blir nok høyere enn det. Det blir ganske sikkert over de rundt 700.000 vi skal dele ut, så den sjansen tar vi. Denne ytelsen skal ikke gå på bekostning av andre, lovpålagte varer eller tjenester.

Søknadsfristen for å søke er satt til 15. desember.