Som Europower meldte tidligere i dag ble det satt ny rekord i strømforbruk i dag mellom klokka 8 og 9. Den nye rekorden er 25.146 MWh på en time.

I en oppfordring formidlet av NRK ber Statnett om at elbiler ikke lades om morgenen nå i kuldeperioden.

– Vi vil veldig gjerne at folk ikke lader eller varmer opp elbilen mellom 8 og 9 om morgenen. Det er da vi har det største forbruket av strøm i Norge, sier Gunnar Løvås.

Han er konserndirektør for system og marked i Statnett. Løvås påpeker at det også vil lønne seg for elbil-eieren å ikke lade i dette tidspunktet. Han oppfordrer til å helle lade om kvelden eller natten.

– Kall det gjerne en dugnad der vi må forsøke å spre ressursene utover i tid, sier han til NRK.

Tall fra Nord Pool viser at det vil være svært kostbart å lade elbiler i morgen tidlig. I timen mellom 8 og 9 vil prisen på Østlandet (NO1) og Vestlandet (NO5) være 207 øre/kWh.

Løvås kommenterer dagens strømrekord også i en pressemelding. Der sier han at det ikke bare er kulden som er årsaken til det høye forbruket.

– Vi ser at flere rekorder har blitt slått de siste ukene. Det kalde været som har vart en stund er en viktig grunn til at forbruket nå er høyt, men det høye forbruket skyldes ikke bare kulden. Det er også resultat av økt elektrifisering av samfunnet, både innen transport og industri, og en vridning bort fra fossile brensler til oppvarming, sier han.