Den nordiske systemprisen faller som en stein, fra 75 euro/MWh i dag til 49 euro fredag. Det viser den siste prisoppdateringen på Nord Pool.

Men ser vi på prisen i de norske prisområdene er det ekstreme utslag. Høyest pris er det i prisområdene NO1 (Oslo) og NO5 (Bergen). I timen fra klokken 08 og 09 i fredag vil prisen der være 249,98 euro/MWh. Oversatt til norsk valuta: 256,7 øre/kWh.

Den ene timen er ekstrem, men også timene før og etter er svært dyre: Fra klokken 07 til 08 er prisen 175 øre/kWh, mens den fra klokken 09 til 10 er 204 øre/kWh.

I andre deler av landet er prisnivået langt mer moderat. I prisområdet NO2 (Sørlandet) er prisen på det dyreste 84 øre/kWh, mens den i NO2 (Midt-Norge) og NO4 (Nord-Norge) er 41 øre/kWh.

Om vi hopper tilbake til Østlandet (NO1) og Vestlandet (NO5) ser vi at døgnprisen i faktisk er lavere fredag enn i går. I dag, torsdag, var den 100,8 øre/kWh, mens den fredag er 81,2 øre. Men den ligger altså høyere i enkelttimer på morgenen.

Bruttopris 3,70 kr/kWh

2,57 kr/kWh er nettopris. I tillegg kommer påslag, nettleie og avgifter. Hvis vi tar utgangspunkt i Oslo, er nettleien til Elvia 44,80 øre/kWh inkludert moms og elavgift.

Påslag varierer ut fra hvilken strømavtale kunden har, men vi kan bruke 4 øre/kWh i regnestykket. Det gir en strømpris på omtrent 325 øre/kWh inkludert moms.

Når man så plusser på nettleie og elavgift er den totale prisen kundene må betale rundt 3,70 kroner per kWh.

Det er noe uklart om 256,7 øre/kWh er den høyeste timesprisen noensinne. Selv om prisen har vært høyere målt i euro/MWh, gjør varierende eurokurs at prisen aldri har vært høyere oppgitt i norsk valuta.

– Jeg har sjekket litt tilbake i tid og kan ikke finne noen høyere pris oppgitt i norske kroner enn det vi har fredag, sier Jan Foyn i Nord Pool.