Innen 2040 skal Norge ha tildelt 30 gigawatt med havvind. Det vil gi like mye energi fra havvind som vannkraft. Men skal dette målet nås, må det gjennomføres grundige miljøundersøkelser først.

I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det 25 millioner kroner til slike undersøkelser, noe både vindbransjen og WWF mener er altfor lite.

– Skal vi bygge opp havvind som en stor industri og vesentlig energi- og klimaløsning, må vi gjøre dette riktig fra start, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til Teknisk Ukeblad (TU).

De tre organisasjonene ønsker mer penger til studier av det marine livet og økosystemene. Så langt er det nesten bare satt av penger til geologiske undersøkelser.

– Det må avsettes midler slik at forstudier av det marine livet og økosystemer kommer raskt i gang, understreker generalsekretær Karoline Andaur i WWF.

De ekstra midlene organisasjonene ønsker, skal blant annet gå til forstudier av biologi og økosystemer på havbunnen, forskning på fisk og dyr som lever i åpne vannmasser og penger til forskning på effekter av havvind. De ønsker også mer penger til overvåking av sjøfugl.

– Investeringer i slik kunnskap i dag vil komme havvindsatsingen og miljøet til gode i mange år framover, sier Åslaug Haga, leder av Norsk Vindkraftforening (Norwea).