Det pågår en debatt i Tyskland om hvorvidt de tre atomkraftverkene som fortsatt er i drift, skal videreføres. Men samtidig er det teknisk mulig å åpne opp igjen tre kraftverk som ble stengt, opplyste kontrollforeningen Tüv nylig.

– Det er klart at det blir spennende å se hva som blir oppfølgingen av dette, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NRK.

Han sier at seks tyske atomkraftverk vil produsere like mye strøm som halve den norske produksjonen totalt. Det kan gi billigere pris på strømmen som Norge importerer fra tyskerne.

– Det er et vesentlig bidrag til at man kan komme gjennom vinteren og kraftkrisen man har i Europa. Det ville senket prisene både i Tyskland og også Sør-Norge, sier Lilleholt.

Scholz: Kan være fornuftig å holde Tysklands gjenværende kjernekraftverk åpne

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier at det kan være fornuftig at de gjenværende kjernekraftverkene i Tyskland ikke stenger slik som planlagt.

Scholz slår ikke fast at kraftverkene skal holdes åpne, slik mange krever i lys av den pågående energikrisen i Europa.

Men uansett er det nye toner fra statsministeren, som så sent som juni sa at det fortsatt var Tysklands mål å fase ut kjernekraft.

– Når det gjelder energiforsyningen i Tyskland er de tre gjenværende kjernekraftverkene utelukkende relevante for produksjon av elektrisitet, og bare for en liten del av den. Likevel kan det gi mening å holde dem i gang, sa Scholz onsdag.

Tyskland skal etter planen legge ned de siste kjernekraftverkene 31. desember.

(©NTB)