I forrige uke gikk konferansen «Kraft i Vest» av stabelen – med deltakere og foredragsholdere fra flere deler av landet – men hovedsakelig fra Vestlandet.

Seksjonssjef Analyse, Toril Christensen, i BKK Produksjon holdt et foredrag med tittelen «Kva skjer, kvifor skjer det og kva kan vi vente framover» Et kjernepunkt i hennes foredrag var at norske forbrukere fremover må venne seg til å leve med strømpriser som varierer.

– Det er fordi den kraften som skal produseres, i stadig økende grad kommer fra vind og sol, og denne produseres bare når det blåser og sola skinner. Når det i tillegg skal fases ut stabil produksjon fra kull og kjernekraft, vil andelen uregulerbar kraftproduksjon øke enda mer – noe som vil gjøre kraftprisene ytterligere volatile, forklarer hun til Europower.

Under «Kraft i Vest» i forrige uke var det rundt 30 studenter som går på fornybar-utdanningen ved Høgskolen i Vestlandet (HVL) i salen – det synes Christensen var veldig bra.

– Jeg synes det er veldig spennende at det er så mye studenter som får med seg dette arrangementet. Det er jo tross alt de som skal være med på å løse utfordringene fremover. Forhåpentligvis får vi igjen mye nyttig kompetanse fra dem inn mot dette nye, fornybare energilandskapet, sier hun.

– Må forvente mer pris-volatilitet

Når hun blir bedt om å trekke frem hva som preger norsk kraftbransje nå, trekker hun naturlig nok frem de høye strømprisene først, og at det er lite vann i magasinene. Særlig i Sør- Norge. Så legger hun til;

– Markedet påvirkes raskt av tørre værprognoser og høye gass- og CO2-priser er elementene som preger markedet mye for tiden. Etter foredraget mitt på «Kraft i Vest» forrige uke, har Statnett, som Europower også har skrevet om, uttalt at de definerer kraftsituasjonen i deler av Norge som stram. I tillegg blir kabelen til UK kommersielt åpnet den 1. oktober, noe som det er ventet at vil prege markedet og kraftflyten mye i den situasjonen vi er i nå, sier hun.

– Men hva kan kraftbransjen vente seg framover?

– Mer volatilitet i prisene fra år til år – fra sesong til sesong - fra uke til uke - samt gjennom døgnet. Vindkraft påvirker kraftprisene allerede i mye større grad enn tidligere og dette vil forsterkes med økt kapasitet av vindkraft i Norge og Norden og rundt oss. Generelt vil værrisikoen øke fremover med økt avhengighet av vann, vind og sol. Da vil evnen til å forflytte kraft i større og større grad bli avgjørende for markedet og kraftprisene, spår Christensen.