Mer strøm fra vindturbiner inn i markedet gjør at det er mindre behov for både vannkraft og gasskraft i Europa til i morgen. Med høyere andel uregulerbar strømproduksjon i strømmarkedet faller strømprisene kraftig til i morgen, i hele Europa.

Det er ventet noe mer enn normal vindkraft i Norden også i morgen, men det er Tyskland som virkelig skal produsere mye vindkraft i morgen.

Strømprisene i Norge faller med mer enn en fjerdedel for hele landet.

Prisområde Onsdag Tirdag Endring
Oslo (NO1) 114,3 154,5 -26 %
Kristiansand (NO2) 114,3 154,5 -26 %
Bergen (NO5 114,3 154,5 -26 %
Trondheim (NO3) 75,3 109,2 -31 %
Tromsø (NO4) 54,3 79,6 -32 %

Strømpriser i øre/kWh notert på strømbørsen Nord Pool, eksklusive moms, avgifter, nettleie og eventuelt strømstøtte.

Mye vind resten av uka

Det er et lavtrykk på vei inn i Nordsjøen som vil gi mye vind over England, Nederland, Tyskland og Danmark, viser prognosene til Danske Meteorologiske Institutt, DMI.

I Tyskland er det ventet at vindkraftproduksjonen skal være nesten dobbelt så stor som normalt på denne tiden av året, viser morgenrapporten til analyseselskapet Energy Quantified.

Den tyske vindkraftproduksjonen er ventet å mer enn doble seg fra i dag på omtrent 20 GW i gjennomsnitt, til over 43 GW i gjennomsnitt i morgen. Det er kraftproduksjon nok til å nesten dekke hele Nordens strømforbruk sist lørdag, som svingte mellom 38 og 47 GW gjennom døgnet.

Analyser fra Energy Quantified viser at vindkraften vil holde seg høy i Norge fra i natt, til over helgen.

Produsentene sparer på vannet

Vannkraftprodusenter som har magasinert vann, vil velge å bruke vannet til strømproduksjon på de mest gunstige tidene. Denne uken, som har mye vindkraft, har lavere strømpris enn det markedsaktørene venter de kommende ukene. Det vil derfor lønne seg for vannkraftprodusentene å produsere minst mulig denne uken, for så å sette opp produksjonen senere i vinter, når prisene er ventet å være høyere.

Gjennom hele romjulen har de sørnorske produsentene som har mulighet til å spare vannet, holdt igjen. Det har gjort at prisene i Sør-Norge har ligget over prisene i for eksempel Tyskland og Nederland. Høyere priser hos oss betyr at vi importerer strøm fra Europa, istedenfor å bruke vannet som ligger i magasinene. Vannet spares til senere, når prisene er ventet å stige.

Prisene som omsettes over strømbørsen Nasdaq, viser at markedsaktørene venter at strømprisene i Norge skal ta seg opp fra neste uke, og at pristoppen er ventet i starten av februar.