Klokken 11 i dag var den første prisen klar på den separate «day-ahead»-auksjonen mellom NO2 og Storbritannia. Ettersom det kun er prøvedrift på North Sea Link-kabelen (NSL), er maksimal kapasitet på 700 MW. Overføringen starter i morgen på bakgrunn av dagens auksjoner.

Den gjennomsnittlige prisen for 1. oktober ble 93,18 euro/MWh, der dyreste time er mellom klokken 10-11 med en pris på 106,25 euro/MWh, mens den lavest prisede timen er nede på 69,09 euro/MWh klokken 04-05, norsk tid.

Til sammenligning er den gjennomsnittlige prisen i Storbritannia på deres interne auksjon på 188,12 euro/MWh, altså mer enn det dobbelte av prisen over NSL-kabelen.

Billigste time er imidlertid billigere enn over NSL-kabelen med 68,32 euro/MWh i tidsrommet fra 05 til 06 norsk tid, mens dyreste strømtimen er på kvelden mellom klokken 20 og 21, da prisen kommer opp i 296,23 euro/MWh.

To NO2-priser

Som Europower har omtalt tidligere, så medførte Brexit at Storbritannia ikke lenger er med i den store kalkuleringen som skjer i Europa klokken 12.00. Ettersom det er etablert en egen auksjon mellom NO2 og Storbritannia, der NSL-kabelen inngår, så blir det altså nå to NO2-priser.

– I UK i dag er det to «day ahead»-auksjoner. Epex har en som går klokken 09.20 UK-tid, og den vi har klokken 09.50 UK-tid. Kapasiteten på NSL-kabelen vil inngå i den auksjonen som vi allerede holder der. Så vil det bli en egen auksjon i NO2, hvor man kan legge inn kjøp- eller salgsbud, klokken 10.50. Den vanlige «day ahead»- auksjonen som skjer klokken 12 den fortsetter som før, men i tillegg vil det i NO2 være en auksjon klokken 10.50, forklarer Stina Johansen, kommunikasjonsdirektør hos Nord Pool.

– Så det vil si at prisen i NO2 ikke vil bli påvirket av den auksjonen som går klokken 10.50?

– Det som påvirkes er, hvis det blir solgt la oss si 700 MW gjennom kabelen ut, så er det sånn sett 700 MW mindre tilgjengelig når prisen i NO2 skal settes. Eller det motsatte, hvis det kommer 700 MW inn i NO2. Da blir det tilleggskraft i området for de ulike timene som det gjelder for, forklarer Johansen.

Mer enn ti aktører

Det vil dermed si at prisen som for i morgen er 93,18 euro i NO2, ikke direkte vil påvirke NO2-prisen som settes i den vanlige auksjonen. Fortsatt vil det være NO2-prisen som vi kjenner den, som kommer med spoten rundt klokken 12.42 hver dag, som vil være den områdeprisen som vil bli lagt til grunn for blant annet pris ut til sluttbruker.

Denne prisen kan imidlertid bli påvirket av effekten av den lasten som går i kabelen basert på handelen som skjer eksplisitt på NSL-kabelen og der det kommer en NO2-pris allerede klokken 10.50.

For fredag ser det ikke ut til at NO2-prisen blir påvirket noe som helst. Prisen faller til 80,23 euro/MWh, ned 13,41 euro fra i dag. I tillegg er prisen den samme også i de to øvrige prisområdene i Sør-Norge.

For å kunne handle i auksjonen på NO2, må aktørene være medlem på Nord Pool. Ifølge Johansen er det nå over 10 aktører som er klare. Handel vil bli gjort i britiske pund fra UK-siden og euro fra NO2 siden.