Som Europower har omtalt flere ganger, ser vi en tydelig utvikling der det er store forskjeller i områdeprisene i Norge. Så langt i juni har det sørligste prisområdet, Kristiansand (NO2) hatt en gjennomsnittlig pris på 52,39 øre/kWh, mens Tromsø (NO4) har hatt en pris i perioden på 20,69 øre/kWh. Det er en forskjell på over 150 prosent.

Samtidig ligger Oslo, prisområde NO1, på en gjennomsnittspris på 46 øre/kWh.

Fortsatt høy pris i Sør-Norge

I tillegg til god kraftutveksling i sør, som gjør at Sør-Norge i stadig større grad knyttes til kontinentale priser, har også vannkraftprodusentene i både NO2 og NO1 i stor grad kontroll på vannet, ifølge Sigvald Maldal, direktør for energihandel i Akershus Energi.

– I Sør-Norge har vi kontroll. Det meste av snøsmeltingen er over og jeg tror på veldig høye priser i Sør-Norge gjennom hele sommeren. Så spørs det hvor mye det blåser og hvor mange timer som kan dra ned snittet, påpeker Maldal, og fortsetter;

– Hvis sommeren blir levert på det nivået som det handles på nå, så er det trasig å ikke få reise til syden, sier Maldal. Med det mener han at da vil det si mye vått og vindfullt vær.

Anbefaler sikring i lokal pris

Den store forskjellen og de store usikkerhetene fremover gjør at det også blir vanskeligere for analytikerne å gi entydige råd fremover.

– Tidligere hadde vi likere priser og da kunne man si at de skulle henge litt sammen, men nå er det veldig dårlige priser for produsentene i nord, og helt annerledes i sør. Vi heller mer mot at de som ikke tåler usikkerheten, må sikre seg i mye større grad enn de gjorde før. I Norge var det tidligere helt greit å bare sikre seg med systempris. Den tiden er nok over. For forskjellene kommer til å vedvare så lenge det ikke kommer mye forbruk i nord, påpeker kraftforvalter Magnus Lingjærde i Entelios.

Han mener det er lite trolig at prisene i Norge jevner seg ut med det første ettersom det tar tid å få på plass nettet mellom nord og sør, og det heller ikke ligger an til umiddelbart høyere forbruk i nord heller.

De store prisforskjellene gjør at Entelios nå kommer med andre anbefalinger enn tidligere.

– Tåler man ikke svingningene så må man sikre seg med både system- og lokal pris. Det er instrumenter man i Norge har vært dårlige på å utnytte tidligere fordi det ikke har vært så stort behov og fordi det ikke har vært særlig likviditet i de lokal prisene. Vi har derfor ikke tidligere anbefalt å sikre i lokal pris, men det gjør vi nå, bekrefter han til Europower.