Døgnprisen i Midt-Norge vil være ganske nøyaktig 2 øre/kWh, men i starten av døgnet er prisene negative. Gratisfesten starter allerede fredag kveld kl. 23.00, og fortsetter frem til kl. 09 lørdag morgen. Den siste timen er prisen akkurat null.

I teorien får altså forbrukere med spotpris-avtaler betalt for å bruke strøm gjennom natten.

Men det er før elavgift, nettleie og påslag. Det nøyaktige beløpet for disse avhenger nettselskap og strømavtale, men det dreier seg om rundt koste 50-60 øre/kWh til sammen. Så selv om strømmen i seg selv altså er gratis/negativ, vil det være kostnader for kundene.

Lengste periode med negativ pris

På det laveste er prisen minus 2,1 øre, som er det laveste noensinne i Midt-Norge.

Det er også første gang noensinne at et norsk prisområde har så mange timer på rad med negativ pris. 3. oktober 2021 var det fem timer på rad med negative priser i NO1 og NO2, og den rekorden tangerer Nord-Norge natt til lørdag.

Men trønderne slår altså til med ti timer på rad samme natt, og er dermed regjerende mester flest timer på rad med negativ priser.

Midt-Norge har hatt negative priser to ganger tidligere, 7. oktober i år og 3. oktober i fjor.

Utover dagen stiger prisen i Midt-Norge, og blir rundt 10 øre/kWh på det høyeste lørdag kveld.

Nesten null i Sør

Resten av landet vil også ha svært billig strøm lørdag. Døgnprisen i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO3) vil være 2,3 øre/kWh. Disse områdene har ingen timer med negativ pris lørdag, men på det laveste er prisen 0,09 øre/kWh.

Helt i Nord (NO4) er døgnprisen 2,5 øre/kWh, og her vil det altså være fem timer i løpet av natten som har negativ pris.

Årsaken til de historisk lave prisene er været vi har i Norden. Normalt er det en snitt temperatur i Norden på 3 grader, på denne tiden av året. I morgen venter meteorologene at temperaturen skal ligge omtrent 7,5 grader over normal temperatur. Det gjør at bruken av strøm til oppvarming reduseres drastisk.

I tillegg til lav etterspørsel av strøm, ventes det å blåse friskt også i morgen. Det forventes derfor at vindkraften i Norden, skal levere omtrent 50 prosent mer strøm enn normalt for årstiden, skriver Energy Quantified i sin morgenrapport. Det er ventet mer strøm fra vindkraften enn det vi klarer å bruke. Derfor presses prisene i Norden ned mot, og under null i morgen.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/11782851/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/11782851" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div>