Systemprisen tirsdag faller med 88 cent til 56.93 euro/MWh. Samtidig stiger systemprisen målt i norske kroner med 0,30 øre til 60,67 øre/kWh. Dette skjer i fra tid til annen på grunn av endringer i kronekursen. Det vil si at selv om kraftprisen faller så stiger den for norske forbrukere.

En svekket kronekurs mot euro fra søndag til mandag gir et betydelig utslag i kraftprisen. Det vil si, det gir dette utslaget i systempris, som jo kun er en indikator på pris. Systempris, er ikke noe gjennomsnitt av områdepriser, men en pris som sier noe om hva prisen ville vært om det ikke var restriksjoner i linjekapasiteten.

Uansett påvirker valutakursen kraftprisen til norske forbrukere ettersom også områdeprisene sette i euro. De siste dagene har den norske kronen svekket seg og det påvirker prisen til forbruker som betaler i norske kroner.

Det blir ekstra synlig i prisområdene NO1 Oslo og NO5 Bergen for tirsdag, der prisen i euro faller, mens den stiger i norske kroner.

Valuta Pris 27. juli Pris 26. Juli Prisendring
Euro - euro/MWh 58,51 59,10 -0,59
NOK - øre/kWh 51,71 50,48 +1,23

Høyeste Tromsøpris siden mai

Som Europower har omtalt flere ganger denne våren og sommeren, så er det store variasjoner mellom områdeprisene i Norge. Fortsatt er det sørligste prisområdet, NO2 Kristiansand, det dyreste. Fortsatt er også det nordligste prisområdet NO4 Tromsø, det klart billigste området. Dette bildet vil vi nok også se fremover, med enkelte dager med unntak.

NO4-prisen har imidlertid til i morgen, tirsdag, steget til 26,53 øre/kWh, som er høyeste pris i dette området siden 20. mai i år. Det er kommet litt overføringskapasitet på plass igjen ut av prisområde NO4 og inn i Sverige og det løfter områdeprisen litt.

I tillegg er det ventet at liten produksjon som følge av vedlikehold av et par av Statkrafts anlegg i nord, vil løfte prisen noe utover høsten, men dette vil være midlertidig. Uansett er det ventet at dette løftet blir kortvarig og at prisen vil holde seg lav i nord også i tiden fremover.