Fredagens spotpris for Sør-Norge legger seg igjen over én krone per kilowattime. Fra torsdag til fredag mer enn dobler strømprisen seg i sør.

Prisområde Fredag Torsdag Endring
Oslo (NO1) 113,6 48,9 132 %
Kristiansand (NO2) 113,6 48,9 132 %
Bergen (NO5 113,6 48,9 132 %
Trondheim (NO3) 44,7 33,8 32 %
Tromsø (NO4) 19,4 18,8 3 %

Engrospriser på strømbørsen Nord Pool i øre/kWh, eksklusive skater, nettleie og evt. strømstøtte.

Lave temperaturer og mindre uregulert strømproduksjon bidrar til høyere priser

Temperaturene denne høsten har vært unormalt høye. Det er har bidratt til å bedre energilagrene både i Norden og i Europa. I Norden har høye temperaturer, kombinert med mye vindkraft og nedbør, ført til lav etterspørsel etter strøm til oppvarming, samtidig som vannmagasinene har fylt seg opp til over normale fyllingsgrader.

I Europa har lav etterspørsel etter gass til oppvarming, gjort at aktørene har kunne fylle opp sine gasslagre. Per i dag er gasslagrene i Europa så å si helt fulle.

I sum har dette ført til lavere priser for energi i hele Europa. Det gjelder både prisen fra dag til dag, men også markedsaktørenes forventninger til prisen frem i tid.

De enorme nedbørsmengdene i Sør-Norge forrige uke, og den påfølgende flommen, sørget for at elvekraftverkene fikk unormalt høy produksjon. Høy strømproduksjon kombinert med lavt strømforbruk, førte forrige uke til strømpriser helt ned i 2 øre/kWh i slutten av forrige uke.

Fredagens spotpris når, for første gang denne måneden, priser over 1 kr/kWh i snitt for døgnet.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/11855311/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/11855311" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p>Værprognosene peker nå på relativt lave temperaturer i både Norden og Europa de kommende dagene, ifølge Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Utover neste uke forventer meteorologene at temperaturene skal stige til over normale nivåer. </p><p><b>Men selv om temperaturene skal komme seg noe opp igjen, forventer markedsaktørene at vi har sett strømpriser under én krone per kilowattime for siste gang i år.</b></p><p>Med høyere etterspørsel av strøm til oppvarming, og kontroll på vannkraften, løfter de sørnorske strømprisene seg opp mot de Europeiske strømprisene.</p><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Priser over én krone i kanskje to år til</p><p>I terminmarkedet, hvor aktørene i kraftmarkedet handler strøm for levering frem i tid, viser tallene at prisene vil holde seg over én krone – resten av året.</p><p class="dp-plugin-element dn-related-article-container article-container" lantern-rel-id="2-1-1346157" lantern-type="news" lantern-rel-source="drpublish" lantern-source-id="1346157" data-native-source-id="" id="plugin-element-e08a303a0d88a" contenteditable="false"><a data-dp-editable-type="textfield" data-dp-editable-name="Title" href="#">Produsentene kan forvente fire ganger så høy pris til vinteren</a></p><p>Faktisk så viser tall fra strømbørsen Nasdaq, at prisene i Sør-Norge er ventet å bli godt over én krone også utover neste sommer. Kontrakten for leveranse av strøm neste år og 2024, handles også over 100 øre/kWh. Det er først i 2025 hvor markedsprisene viser priser som ligger rett i underkant av én krone per kilowattime.</p>