De 20 første dagene i februar har den gjennomsnittlige spotprisen vært 13,79 euro/MWh, tilsvarende 13,97 øre/kWh. Dette er det laveste nivå etter innføringen av euro som valuta på kraftbørsen, Nord Pool.

Stor besparelse for forbruker

For en husholdning med et årlig forbruk på 20.000 kWh, er et normalforbruk i februar på rundt 2200 kWh. Mildværet gjør at forbruket nok er noe lavere enn normalt for de fleste, men tar man utgangspunkt i et forbruk i februar på 2000 kWh, ser strømregningen (uten nettleie) i februar ut til å kunne lande på rundt 350 kroner. I fjor var den gjennomsnittlige systemprisen i februar 57,33 øre/kWh inklusive moms, og strømregningen var da nærmere 1150 kroner. Da har vi tatt utgangspunkt i den gjennomsnittlige systemprisen. Det vil bli noen små justeringer når man ser på de ulike prisområdene, men dette er kun mindre justeringer. Uansett er dette rekordlave priser.

Rekordlavt

Vi må helt tilbake til 2000 for å finne en februar-pris på det nivået som vi ser nå. Da var februar-prisen 10,45 øre/kWh.

Gjør vi om til dagens kroneverdi, vil også den prisen være høyere enn februar-prisen i år, da inflasjonsjustert pris fra år 2000 tilsvarer en pris på 15,3 øre/kWh. Dette er selvsagt gitt at prisutviklingen den siste uken fortsetter som nå. Og det er ingen ting som tilsier noe annet. Snarere er det muligheter for at februar-prisen blir enda lavere enn vi her har beregnet.

Ukekontrakten for uke 9, ble onsdag omsatt til 10,90 euro/MWh på kraftbørsen Nasdaq. Det tilsvarer en pris på i overkant av 10,9 øre/kWh. Og også de siste dagene i uke 8 er priset på dette nivået og også under det. Det tilsier at den gjennomsnittlige prisen i februar blir enda lavere enn det snittprisen for de 20 første dagene tilsier.

Legger vi til grunn kontrakten for uke 9, samt prisen for de resterende dagene i uke 8, vil gjennomsnittlig systempris i februar krype ned under 12 øre/kWh for februar, som inklusive moms vil gi en strømpris på 15 øre/kWh. Da snakker vi om en reduksjon fra i fjor på hele 74 prosent.

Fortsatt prisfall

I tillegg tyder alt på at prisene vil falle videre utover våren og sommeren. Mars-kontrakten omsettes til 11,50 euro/MWh, og juli-kontrakten omsettes under 9 euro/MWh, og også høstprisene ventes rundt 10–12 euro/MWh, ettersom kontrakten for tredje kvartal på Nasdaq omsettes til under 12 euro/MWh.