Magnus Lingjærde i Entelios. Foto: Haakon Barstad

Alle kraftkontrakter falt kraftig i dag. Oversikten til Nasdaq OMX viser at oktober-kontrakten gikk ned 8,75 euro/MWh. Årskontrakten 2022 falt med 4,75 euro/MWh.

Forklaringen er åpenbar. Mens 2021 frem til nå har vært svært tørr, viser meldingene vått og vindfullt vær de neste ukene.

Analytiker Magnus Lingjærde oppsummer det på denne måten i dagens markedskommentar for Entelios.

– Vi har nok nådd et bunnpunkt i den hydrologiske situasjonen. Så langt har 2021 vært det tørreste året på 20 år, men nå ligger forventningene til nedbør og vind over det som er normalt for årstiden de neste ukene. Det kommer nedbør både nedbør både i sør og nord, så dette vil hjelpe jevnt ut over hele Norden, sier Lingjærde.

Priser ved stenging i euro/MWh

Kontrakt

Pris

Endring

Oktober

62,00

- 8,75

Q4-2021

62,00

- 8,60

År 2022

43,05

- 4,45

Q4-2021 Tyskland

160,63

- 4,22

År 2022 Tyskland

117,90

+ 1,30

Ekstrem stor gass-usikkerhet

Vær-utviklingen slår direkte inn på prisene.

– Det ser ut som om vi nå legger bak oss en topp, og at det fremover vil være noe lavere priser.

I forward-markedet ligger kontraktene resten av året i overkant av 70 euro/MWh.

– Det er fortsatt høye priser, men noe lavere enn perioden vi har bak oss, sier Lingjærde.

Som Norge og Norden har merket de siste månedene, så smitter europeiske priser over når det er svak hydrologi. Med mer vann og vind i systemet kan denne påvirkningene bli noe mindre, men fortsatt vil gassprisen kunne dra i markedet.

– I Europa er det nå en ekstrem stor usikkerhet og nervøsitet i gassmarkedet. Det er veldig store prissvingninger hver dag. I snitt er forventningene litt lavere enn de har vært, men svingningene er så store at det ikke gir et godt bilde, sier Lingjærde.

Noe av denne usikkerheten vises igjen i tyske kontraktspriser. Mens oktober-kontrakten så langt i dag har falt med 7 euro, har årskontrakten for 2022 gått opp med 2 euro.

En liten knekk i kurven

Mens værmeldingene ser fremover, ser NVEs magasinstatistikk bakover. Det ble i dag publisert nye tall for fyllingsgrad, basert på målinger gjort sist søndag.

Mens grafen for årets vannstand i flere uker mot normalt har pekt nedover, er det nå en liten knekk i kurven. Men langt fra nok til å holde følge med det som er normalt.

På nasjonalt nivå er fyllingsgraden nå 62,9 prosent, bare ett prosentpoeng over historisk minimum for årstiden. Normalen er 20 prosentpoeng høyere, 82,9 prosent. Både NO1 (Østlandet) og NO5 (Vestlandet) ligger godt under tidligere bunnoteringer.

NVEs graf viser at vannstanden i magasinene ved sist måling var nær ved historisk bunnivå. Fyllingsgraden ligger 20 prosentpoeng under normalen. Foto: NVE