Spotprisene for lørdag faller fra fredagens nivå. Lavt forbruk i industrien gjennom helgen bidrar til at den tyske spotprisen faller tilbake 30 prosent. Dette bidrar til å trekke ned prisene også i Sør-Norge.

Spotprisen i Oslo og Bergen faller med 10 prosent og havner på 1,58 kr/kWh, mens prisområdet Kristiansand faller tilbake omtrent 14 prosent og havner på 2,04 kr/kWh.

I nord faller også spotprisen til i morgen, fra lave nivåer til enda lavere. 1,8 øre/kWh blir prisen i snitt nord for Dovre. Det er nok til begeistring fra forbrukerne, men for produsentene er dette katastrofe.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo 157,9 174,6 -10 %
Kristiansand 204,4 237,8 -14 %
Bergen 157,9 174,6 -10 %
Trondheim 1,8 2,1 -15 %
Tromsø 1,8 2,1 -15 %

Det settes igjen ny rekord i prisforskjell mellom nord og sør. Prisområde Kristiansand (NO2) er i morgen 112 ganger høyere priset enn Midt- og Nord-Norge.

Terminprisene avslutter uken på historisk høye nivåer

Frykt for at gassflyten fra Russland kan stoppe opp når som helst, sørger for at det legges en ekstra «frykt-premie» i gassprisene. Denne «premien» er det vanskelig å tallfeste, men den siste tids oppgang i gassprisen er ikke fundamentalt begrunnet og derfor kan man anta at det er premien som øker.

Dersom Russland skulle kutte gassleveransene helt - før Europa har fått fylt opp vinterlagrene, kan det bety en alvorlig energikrise for Europa kommende vinter, og dertil ekstreme priser. Kanskje vi bare har så vidt smakt på de prisen som kan komme?

De tyske terminprisene har nå passert nivåene som ble satt ved Russlands invasjon av Ukraina i månedsskiftet februar til mars. Kontrakten for prissikring av fjerde kvartal, koster nå 3,83 kr/kWh. Det er over ti ganger så høyt som snittprisen for 2020.

Europeiske prisendringer smitter som kjent over til Norden, og i dag passerer alle kontraktene tidligere rekordnivåer.

De norske terminprisene i grafen er sammensatt av en systemkontrakt og en EPAD (differanse mellom områdepris og systempris).

Siden terminmarkedet er basert på et felles nordisk marked, så blir «hovedkontrakten» gjort opp mot en fellesnordisk pris som heter systempris.

Systemprisen er helt ubrukelig

Systempris er oppgjørsprisen for «hovedkontrakten» i det finansielle markedet. En systemprissikring fungerte helt utmerket for både produsenter og konsumenter frem til og med 2020. Fra i fjor begynte prisforskjellene innad i Norge å bli så store at systempris ikke lengre er representativ for de Norske prisene. Det må sikres to kontrakter for å få full sikkerhet i prissikringen; system og EPAD.

Til i morgen settes det ny rekord i differanse mellom prisområdet Sør-Norge og systempris. Systemprisen er i morgen 30,8 øre/kWh, mens Kristiansand får prisen 204,4 øre/kWh. Sørlandet har dermed 6,6 ganger så høy pris som systempris, noe som gjør at en sikring i systempris er helt ubrukelig.

Den områdeprisen som kommer nærmest systempris til i morgen er Finland, men den finske områdeprisen er allikevel nesten dobbelt så høy som systemprisen.

Løsningen er selvfølgelig å sikre både systempris og EPAD, så sant det er likviditet i markedet.

Prisområde Lørdag Differanse fra systempris
Oslo 157,9 127,1
Kristiansand 204,4 173,5
Bergen 157,9 127,1
Trondheim 1,8 -29,0
Tromsø 1,8 -29,0
Systempris 30,8 -