Morgendagens systempris er 76,7 øre/kWh (73,1 euro/MWh).

Mens prisene i Sør-Norge ligger i nærheten av dette, er prisen betydelig høyere i Midt-Norge med 88 øre/kWh (prisområde NO3).

Ser vi på timepriser er forskjellen mellom Sør-Norge og Midt-Norge enda større.

På det meste er strømprisen i Trøndelag 125,8 øre/kWh. Det skjer i driftstimen fra 08 til 09 onsdag morgen. I sør er prisen ikke på noe tidspunkt over 77 øre.

Ser vi nordover til NO4 er kontrasten enda større. Der er døgnprisen 29,3 øre, og høyeste timepris bare så vidt over 30 øre. På det meste er altså strømprisen fire ganger så høy i Trøndelag som det tilgrensende prisområdet i nord.

Legger vi på nettleie, et normalt påslag, moms og andre avgifter vil strømmen koste forbrukerne 207 øre/kWh ferdig levert i stikkontakten.

Henger på svenskene

Krafthandler Per-Arne Austli i TrønderEnergi forklarer årsaken til de store forskjellene mellom Midt-Norge og resten av landet:

– Her i Trøndelag er vi mer påvirket av prisen i Sverige enn i Nord-Norge. Mens prisen i NO4 (Nord-Norge) er 29 øre, har vi den samme døgnprisen som i SE2 (Midt-Sverige) på 88 øre. Årsaken er at det er liten utveksling (lav nettkapasitet) mellom Trøndelag og Sør-Norge, og mellom Trøndelag og Nord-Norge. Nettkapasitet mellom Trøndelag og SE2 i Sverige er derimot god, og vi får dermed samme pris som svenskene, sier han.

Hovedårsaken til at prisene har gått kraftig opp de siste dagene, er lite vindkraft både i Sverige og i Midt-Norge.

– I tillegg har det vært tørt lenge, og det er begrenset vannkraftproduksjon. Jeg var nettopp på ferie i fire uker, og hadde knapt en eneste dag med regn. Det har vært en ekstrem tørr periode, sier Austli.

Værmeldingene gir ikke mye håp om lavere strømpris de nærmeste dagene.

– Det skal blåse litt mer, men bare marginalt mer enn i dag. Det er også tørt i værmeldingene en god stund fremover, sier han.

Motsatt av normalen

Det siste halve året har det generelt vært slik at det har høy strømpris i Sør-Norge, og billigere i Midt-Norge og Nord-Norge.

– Som hovedregel vil nok det være situasjonen fremover også. Prisene vi har i dag og de nærmeste dagene er unntak fra normaltilstanden, sier Austli.

Som Europower har skrevet i en rekke saker, har prisnivået vært svært høyt så langt i 2021. Særlig sammenlignet med fjoråret da prisen var rekordlav.

Som en kuriositet kan det nevnes at i morgentimene samme dato i fjor var strømprisen under 5 øre/kWh, mens den i morgen altså bikker 125 øre.

Det er ikke mange bransjer som opplever en 25-dobling av prisen i løpet av et år.

Enda dyrere andre steder

Selv om morgendagens pris i Trøndelag er høy, er den enda høyere andre steder i Norden og på kontinentet.

Med euro som valuta er døgnprisen 84 euro/MWh i Trøndelag, mens den bikker 100 euro både i Sør-Sverige, Danmark og Tyskland.

Det må kunne karakteriseres som et ekstremt høyt prisnivå - særlig tatt i betraktning av at det er sommer.