Det er i morgentimen fra 07 til 08 tirsdag at prisen er firesifret i Finland. I motsetning til Norge har Finland bare ett prisområde, så hele landet må forholde seg til timeprisen på 1000,07 euro/MWh.

I norsk valuta er beløpet 1008 øre/kWh - altså ganske nøyaktig 10 kr/kWh - før nettleie og avgifter. Netto døgnpris er 484 øre/kWh.

Som Europower rapporterte søndag så har Finland sammen med Sør-Sverige og deler av Danmark høy strømpris også mandag. De andre nordiske landene faller litt tilbake - mens prisen altså fyker til værs i Finland.

De baltiske statene Estland, Latvia og Litauen har i morgen nøyaktig de samme timeprisene som Finland, og må altså også betale over 1000 euro på det dyreste.

Disse landene er de suverent dyreste i Europa i morgen. Til sammenligning er prisen den samme timen 280 euro/MWh i Tyskland.

Stor andel fastpris-avtaler

Kanskje ligger det en liten forsinkelse i prishoppet ved at det i dag mandag er offentlig fridag i Finland. Slike dager er strømforbruket lavere enn dager med fullt forbruk i næringslivet.

En vesentlig forskjell mellom Norge og Finland, er at mange flere privatkunder har fastprisavtaler. Mens andelen i Norge er under fire prosent, har 52 prosent av finnene fastprisavtaler. Kun 8 prosent av privatkundene i Finland har spotpris-avtaler.

Det viser en tabell Europower har fått tilsendt fra Energi Norge ved en tidligere anledning. Tallene viser andelen i prosent:

Land

Spotpris

Fastpris

Andre avtaler

Finland

8

52

40

Norge

74

4

22

Sverige

50

25

25

Kilde: Energi Norge

Fortsatt veldig dyrt i Norge

I Sør-Norge er det et lite løft i prisen i morgen sammenlignet med i dag. Døgnprisen er 176 øre/kWh, mens høyeste timepris er 279 øre/kWh i timen fra klokka 09 til 10.

Selv om dette ikke er rekordpriser, er det et skyhøyt nivå. 176 øre er den fjerde høyeste døgnprisen noensinne i Sør-Norge - kun slått av andre dager den siste halvannen uken.

I de to nordligste prisområdene er døgnprisen i morgen 117 øre/kWh, litt ned fra dagens 122 øre. Høyeste timepris er imidlertid nesten like høy som i sør, med 276 øre/kWh i timen fra klokka 08 til 09.