Oppdatering lørdag: Nord Pool har sendt ut melding om at systemprisen har blitt beregnet feil, og at ny pris vil bli lagt ut. Les egen sak her.

Fredag er døgnprisen i Midt-Norge og Nord-Norge 116 øre/kWh. Det er en mangedobling av prisnivået, frem til nå har gjennomsnittlig døgnpris i november vært rundt 16 øre/kWh.

Strømmen er dermed plutselig like dyr nord i Norge som den er i sør. I Sør-Norge er døgnprisen 117 øre/kWh fredag.

Prisen er altså nesten lik i nord og sør, men forskjellen er at Sør-Norge har hatt høy strømpris over lang tid, mens prisen nå eksploderer i nord.

Det er samme utvikling nord i Sverige. Der er prisen rundt 119 øre i morgen, mens den tidligere har vaket rundt 15 øre.

Går vi ned på time-nivå nord i Norge, ser vi at laveste timepris fredag er 68 øre, mens høyeste timepris er 156 øre. Går vi en uke tilbake, var prisen 12 øre i den timen som i morgen vil koste 156 øre.

Høyeste systempris noensinne

Samtidig som prisene i nord skyter i været, blir det satt ny rekord i nordisk systempris. Den vil fredag være 152,3 øre/kWh (151,3 euro/MWh).

Dette er den høyeste systemprisen noensinne. Forrige rekord ble satt 22. februar 2010 da den var 134,8 euro/MWh

Systemprisen er en referansepris for hele det nordiske markedet, og er prisen de finansielle aktørene forholder seg til når det handles kraftkontrakter.

Tidligere lå prisene i de ulike nordiske prisområdene i nærheten av systemprisen, men det siste halve året har det vært store prisdifferanser. Systemprisen er derfor ikke fullt så relevant som den var tidligere, og utviklingen går mot at prisen i kraftkontrakter blir satt til det området der kraften skal leveres.

Det er tilbud, etterspørsel og nettkapasitet som avgjør strømprisene hvert døgn. Systemprisen er et uttrykk for hva strømprisen ville ha vært i hele Norden hvis det ikke var noen begrensinger i nettet.

Lav temperatur, lite vind

De siste dagene har ny regulering i nettet fått stor oppmerksomhet. Det begynte med at Svenska Kraftnät reduserte kapasiteten mellom prisområdene SE3 og NO1, og denne uken svarte Statnett med å begrense den norske kapasiteten.

To kraftanalytikere i nord peker imidlertid på helt andre årsaker til den plutselig prisøkningen nord. Rune Jørgensen, porteføljeforvalter i Helgeland Kraft, sier at det er kulde og lite vind som trekker opp prisen

– Kulden ser ut til å vare noen dager, men det er vanskelig å si hvor lenge. Vi venter en kjølig værtype en ukes tid. Når det er kaldt, blåser det gjerne lite og det er meldt lite vind denne uken. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil være slik, men inntil vinden tar seg opp, vil vi nok ligge på dette prisnivået, sier Jørgensen til Europower.

Han legger til at den hydrologiske situasjonen i nord fortsatt er god, og at det ikke vil være snakk om kraftmangel.

– Dette er den riktige prisen

Også administrerende direktør for SKS Handel, Jørgen Gunnestad, sier at det er været som trekker opp prisen i nord, selv om det er godt med vann i magasinene. Han mener det nå er «korrekte priser» ut i fra vannverdien.

– Vi har hatt ekstremt lave prisene i Nord- og Midt-Norge denne høsten, og det skyldes de dårlige overføringsforbindelsene ut av området, sier han.

Gunnestad mener morgendagens pris er den prisen landsdelen egentlig skulle hatt.

– Verdien av kraften er jo denne her, men vi når ikke til markedene. Det er for lite overføringskapasitet og for lite forbruk i våre prisområder. Vindkraften gir en kunstig lav pris, sier Gunnestad.

Han peker videre på at prisen nok vil falle betydelig med en gang det begynner å blåse igjen, og at man i nord må regne med store prissvingninger gjennom vinteren med endringer i temperatur og vind.

– Med høyt forbruk og ikke alt for mye vind, vil vi nok koble oss på prisen i Sør-Norge. Men med mildt vær og mye vind, vil det være lavere priser, sier sjefen i SKS Kraftsalg.