Prisene blir også skyhøye i både Tyskland og Storbritannia. Britene må betale over 7 kr/kWh før nettleie og avgifter enkelte timer mandag. Det viser tallene Nord Pool publiserte søndag.

For Norge er bildet det samme som «vanlig»: I NO1 (Oslo-området) og NO5 (Vestland nord for Hardangervidda) matcher prisene hverandre: 1,63 kr/kWh, noe som er rundt 10 prosent lavere pris enn mandag for en uke siden. I NO3 (Midt-Norge) og NO4 (Nord-Norge) ligger prisene på 1,86 øre/kWh. Vi må nå tilbake til mandag 11. juli for å finne en pris over 2 øre/kWh i disse områdene.

NO2 har som vanlig de høyeste prisene i landet. Området omfatter Vestland sør for Hardangervidda, Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold, med rundt 1,3 millioner innbyggere.

Døgnprisen i NO2 blir på 3,26 kr/kWh. Det er 21 øre/kWh over sommerrekorden som ble satt tirsdag forrige uke. Det er også den nest høyeste strømprisen som noensinne er registrert for ett døgn i NO2.

Med nettleie og avgifter betaler dermed forbrukerne i NO2 rundt 4,70 kr/kWh, litt avhengig av egen avtale og lokal nettleie – og selvsagt før strømstøtten slår inn. Med strømstøtten blir prisen likevel fortsatt godt over 2 kr/kWh.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a href="https://public.flourish.studio/visualisation/10656865/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10656865" target="_top"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p>Timeprisene varierer veldig lite i Norge mandag. Prisene er før nettleie, avgifter og strømstøtte til private husholdninger.</p><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Sjokkpriser mandag kveld</p><p>Det er vanlig at prisene stiger fra søndag til mandag, noe som henger sammen med økt forbruk og ikke minst at tysk industri starter opp igjen etter helgen. </p><p> Både Tyskland og Storbritannia ligger langt over prisene i NO2, noe som betyr at det igjen blir eksport. Som Europower dokumenterte sist uke, er det <a href="https://www.europower-energi.no/nyheter/7-twh-mer-uregulert-kraft-i-hele-norge-forste-halvar/2-1-1256501">den uregulerte kraften som det har blitt produsert mer av i år</a>, mens det har blitt brukt mindre regulerbar kraft. Det kan bety at produsentene faktisk sparer på vannet, selv om det ikke ser slik ut hvis vi bare ser på strømflyten. </p><p>Ifølge tall fra de europeiske systemoperatørene (ENTSOE) ble det produsert knapt 30 GWh vannkraft i NO2 lørdag. 73 prosent av dette var regulert kraft. Det er <a href="https://www.europower-energi.no/nyheter/mer-uregulert-vannkraft-enn-for-i-sor-fortsatt-liten-del-av-kraftproduksjonen/2-1-1256101">omtrent like stor andel som tidligere i år</a>, men bransjen selv mener statistikken undervurderer hvor mye kraft som i praksis er uregulert.</p><p><b>NO2 har mandag netto eksport både til Danmark (29 GWh), til Tyskland (24 GWh) og Storbritannia (12 GWh) – til sammen 64 GWh.</b></p><p>Mot Storbritannia blir det import i de første timene mandag, men fra klokka 08 får britene strømpriser på over 4 kr/kWh. Siden bare stiger det. Toppen blir nådd i Storbritannia med en strømpris før nettleie og avgifter på 7,83 kr/kWh klokka 19. </p><p>Tyskland følger etter i nesten samme tempo, men når toppen en time senere på «bare» 6,97 kr/kWh.</p><p>Analytiker <b>Tor Reier Lilleholt</b> i Volue Insights sa til Europower sist uke at de norske produsentene har <a href="https://www.europower-energi.no/nyheter/prover-a-begrense-eksporten-vannverdien-opp-50-ore-kwh-pa-fa-dager/2-1-1256968">økt verdifastsettelsen av eget vann med 50 øre/kWh</a> på ei uke – men at de fortsatt må ta høyere priser for å stoppe eksporten. Da må nemlig prisene i Norge bli høyere enn i Tyskland, Danmark og Storbritannia. </p><p>Sist uke var differansen mellom NO2 og utlandet grovt regnet 1 kr/kWh. I noen timer mandag kveld er differansen oppe i over 3 kr/kWh. </p><p>Det kan igjen bety at prisene vil gå videre opp i Norge, men det er en ren spekulasjon på dette tidspunkt.</p>