I slutten av forrige uke sørget orkanrester fra Karibia for at energirikt vær kom inn over Norden. Samtidig gjør Svenska Kraftnät forbedringer i nettet som stenger mer norsk kraft inne enn tidligere. I løpet av helgen ble det i tillegg vått og varslene fortsatte å bli enda våtere. Dermed har kraftprisene stupt igjen.

I Norges nordligste prisområde (NO4) var det ekstrempriser i helgen og den billigste timen søndag var nede i 1,49 euro/MWh, tilsvarende 1,61 øre/kWh. Systemprisen for Norden var også svært lav og under 10 euro, eller 10 øre, både lørdag og søndag.

– Det har blitt gradvis våtere og våtere i værvarslene gjennom de siste dagene. Det er nesten 4 TWh mer enn normalt i varslene de neste femten dagene, mens det på fredag var drøye 3 TWh, sier senioranalytiker i Wattsight, Olav Botnen, til Europower Energi.

Fulle magasiner

Og været har mye å si når magasinfyllingen i Norge ligger på 90 til 95 prosent. Det vil si at flere magasiner er fulle og produsentene har valget mellom å la vannet renne forbi eller produsere til skampris.

– Man kan ikke ta imot så mye mer vann rett og slett, og da blir det tvangsproduksjon. Dermed faller prisen ned i retning av de 1,5 euroene (1,5 øre) vi så i sommer for de magasinene som er fulle, sier Botnen. Men nå er forbruket en del høyere, så det skal mye tvangsproduksjon til før vi opplever de samme 1,5 euroene igjen, sier Botnen.

Ekstremsituasjonen forsterkes av dårlig overføringskapasitet flere steder, og for produsentene er det voldsom forskjell på om været fortsetter å være vått eller om det skulle bli tørrere fremover.

Mulig tvangsproduksjon

– Er det vått mister man lett kontrollen over magasinsituasjonen, mens med en gang det blir tørrere får man kontroll igjen. Det svinger veldig fort og i større grad enn andre situasjoner fordi man er så nær 100 prosent fyllingsgrad. Det virker kanskje overdrevent, men uten plass til å lagre kommer man lett inn i tvangsproduksjon, sier Botnen.

Om ikke nedbøren er nok har september måned vært usedvanlig varm, og snittemperaturene har flere steder ligget 3 til 4 grader over normalt, ifølge Meteorologisk Institutt. Dermed kan produsentene også se langt etter mer forbruk.