LEDER: For vindkraft-utbyggere må vindkraft-motstanden oppleves som ekstremt irriterende. Etter å ha jobbet i årevis med prosjekter, fulgt lover og regler, forholdt seg til politisk rammeverk, så får vindkraft-motstanderne all sympati når de saboterer byggestarten.

I den allmenne mediedekningen får utbyggerne nesten alltid rollen som de slemme, mens motstanderne er de gode.

Dette til tross for at en del av motstanderne er direkte ufine i språket, strør om seg med faktafeil og er generelt frekke og usaklige.

Forsinkelsene er alltid begrenset. Uansett hvor mange aksjonister som møter opp, er det utbyggerne som vinner. Blir det for voldsomt, som på Frøya og på Haramsøya, griper politiet inn, og beordrer motstanderne ut av områdene. Prosjektene blir litt forsinket, men alltid realisert.

Problemet for utbyggerne er at de bare vinner slagene. De taper krigen.

Det har vært jobbet aktivt med forberedelser og utbygging av vindkraft i Norge de siste ti årene. Vindkraft-motstanderne har bare vært aktive et par år. Men det er motstanderne som vinner frem.

En undersøkelse gjort av Opinion på oppdrag av Universitetet i Bergen viser at mens 40 prosent av befolkningen i fjor var positiv til vindkraft på land, svarer bare 32 prosent det samme i år. Det er en stor endring på et år.

Meningsmålinger kan leses og tolkes omtrent som man vil, men trenden er klar: Støtten til vindkraft synker. Vindkraft-motstanderne vinner gjennom i mediebildet, og har klart å påvirke opinionen.

Det er kanskje ikke så viktig, kan man si. Det er ikke opinionen som gir konsesjoner og utformer reglene. Det er det departementer, direktorater og politikere som gjør. Men det siste halvannet året har også de politiske prosessene til de grader vært preget av vindkraft-motstanden.

NVEs vindkraftmelding ble skrotet fordi 5000 privatpersoner sendte inn høringssvar, hvorav de aller fleste ikke forholdt seg til det som sto i meldingen, men bare sa de ikke ville ha vindkraft.

Tina Bru sin vindkraftmelding som ligger til behandling i Stortinget, er også sterkt preget av motstanden. Riktignok sier statsråden at det fortsatt skal bygges ut vindkraft i Norge, men meldingen er gjennomsyret av at vindkraft-motstanderne har fått enormt mye oppmerksomhet det siste året.

Vi mener det er galt at et tross alt lite antall, men svært aktive vindkraft-motstandere, skal kunne påvirke politikken så mye som det som er i ferd med å skje nå.