– Det er med stigende bekymring vi ser at nettselskapene i Nord-Norge over flere år har lavere effektivitetsscore enn resten av landet, sier analysesjef Johannes Kristoffersen i Troms Kraft Nett.

Han viser til en studie som har analysert effektivtetsnormen for nettselskaper over hele landet.

Studien er bestilt av de fleste store nettselskaper fra Helgeland til Varanger og utført av forskere ved UiT (Universitetet i Tromsø) og analytikere hos Troms Kraft Nett.

Bakgrunnen er at NVE har bedt om innspill rundt forslagene om endringer i inntektsreguleringen av nettselskapene. NVE vil vite om korrigeringene i rammevilkårene fanger opp de viktigste driverne.

Verst i Finnmark

Kristoffersen påpeker at studien konkluderer med at NVEs korrigeringer har store svakheter.

– NVE sa selv i 2013 at de var bekymret over at Finnmark oppnår lavere effektivitetsscore enn landsgjennomsnittet. Analysen viser at trenden har forsterket seg siden da, og nå også gjelder hele landsdelen, sier Kristoffersen som slår fast at nettselskaper i nord og kystnære områder ikke deltar i en konkurranse på like vilkår med selskaper på Østlandet

I studien kommer det blant annet frem at nettselskaper i Finnmark i 2019 har et resultat som er nesten 8 prosent lavere enn landsgjennomsnittet. Det viser seg også at det har vært en negativ utvikling i resultatnivået mellom nordnorske selskaper og landsgjennomsnittet på 3,5 prosent siden 2013.

– Over år blir det store beløp, og med dagens nettregulering vil forskjellene bare øke, sier han.

For perioden 2015-2019 dreier det seg om rundt 730 millioner kroner i redusert inntektsramme i distribusjonsnettet for de nordnorske selskapene.

Korrigere for skjevheter

Studien viser at det er lite avvik når det gjelder oppgavene selskapene utfører (den såkalte effektivtetsscoren DEA trinn 1).

Men når det handler om DEA trinn 2 er situasjonen en helt annen. Den skal korrigere for systematiske skjevheter i forhold til selskapenes geografiske lokalisering, vær og vind andre forhold som påvirker nettet.

– Konklusjonen er at nordnorske nettselskaper får stadig mindre kompensert for utfordringene det er å drive i landsdelen, sier Kristoffersen.

Røffere værforhold gjør at nettene nord og langs kysten i landet har langt større kostnader med avbrudd. Studien viser da også at KILE-kostnadene er vesentlige høyere i nord enn snittet i Norge. Blant annet er det stort sett luftlinjer i denne delen av landet og disse har kostnader forbundet med skader og feil som er 3,5 ganger høyere enn kabler har.

Økte avbruddskostnader

I perioden 2013 til 2017 har kostnaden ved avbrudd økt med 11 prosent for selskaper i nord, mens bransjen totalt sett har en reduksjon på 12 prosent.

– At selskaper i nord både har høyere KILE-kostnad per kunde og lavere uttelling på rammevilkårskorrigering bør virkelig bekymre NVE, da NVE neppe er av den oppfatning at vi i nord ikke vedlikeholder linjenettet like godt som selskapene sørpå, konkluderer Kristoffersen.