27. mai ble den nye NordLink-kabelen mellom Norge og Tyskland offisielt åpnet. Da hadde den imidlertid vært i delvis drift siden desember i fjor.

Nå nærmer det seg for den andre nye kabelen, North Sea Link. Den går fra Suldal i Rogaland til Blyth nær Newcastle i England, og er 720 km lang. Den har en kapasitet på 1.400 MW, og den skal settes i drift i løpet av året. I en pressemelding forteller Statnett at de er klare for å begynne å teste den nå i midten av juni.

– Vi må sikre oss at kommunikasjonen fungerer på alle nivåer, fra kraftbørsen og helt ned til omformerstasjonene. De riktige meldingene skal komme fram, og de skal utløse de riktige responsene, forteller Statnetts prosjektleder for handelsløsningen på mellomlandsforbindelsene, Bjørn Harald Bakken.

Testingen starter 15. juni, og vil gå til begynnelsen av juli. Så tas det en pause over sommeren før den gjenopptas i midten av august. Da vil de holde på ut september. Etter det vil det være en tre måneder lang periode med prøvedrift der alle markedssystemer er operative.

I testperioden vil ikke strømmen gå frem og tilbake over kabelen i tråd med markedsbehovene, men ut fra hvilke testbehov prosjektet har.

Når denne testperioden er over, og prosjektet er over i prøvedrift, skal alle markedssystemer være i drift i prøveperioden.

– Da vil Statnett og National Grid tilby kapasitet til markedet ut fra normale prosedyrer, men forbindelsen vil fortsatt være i en prøveperiode i tre måneder, sier Bakken.

I testperioden mellom 15. juni og begynnelsen av juli vil det mesteparten av tiden bli overført mindre enn 100 MW, men det vil også bli testet opp til 700 MW i begge retninger så fremt forholdene i strømnettene på britisk og norsk side tillater det. Overføringene vil skje på dagtid i ukedagene tirsdag, onsdag, torsdag og fredag.

I midten av juli til midten av august vil det ikke overføres strøm over North Sea Link, og så blir det overført opp til 1.400 MW i begge retninger i august og september.

North Sea Link blir første gang at Norge blir tilknyttet strømnettet i Storbritannia.