Det siste året har det vært et rush av nye selskaper innen grønn energi på Oslo Børs, de aller fleste er notert på Euronext Growth, vekstbørsen for små og mellomstore bedrifter.

De første månedene gikk det veldig bra for de fleste av dem. De steg så mye at mange begynte å snakke om at dette er den grønne industriens svar på «dotcom-boblen» fra år 2000. Dotcom-boblen sprakk, og flere håpefulle selskaper ble skrelt vekk. Men noen overlevde og Internett har blitt akkurat den revolusjonen man spådde.

I år har det haltet mer for de grønne og fornybare. Ikke minst den siste måneden har flere av dem måttet se en kraftig barbering av verdien. Et titall har falt over 20 prosent. Det gjelder blant annet flere fornybare Aker-selskaper, samt Nel og Scatec.

Et titall selskaper har mistet mellom 20 og 37 prosent av markedsverdien den siste måneden. Se liste nederst i artikkelen. I tillegg er det flere som har falt i underkant av 20 prosent.

Mer enn dobling

Men ikke alt som er grønt er i fritt fall. Bergen Carbon Solutions er et hederlig unntak. Selskapet har hatt den høyeste kursveksten av samtlige selskaper på børsen den siste måneden, nemlig rundt 120 prosent. Ingen andre aksjer har mer enn doblet seg.

Aksjen ble også notert for nøyaktig en måned siden, nemlig 19. april. Kursen steg bratt fram til slutten av april, for så å falle kraftig tilbake og deretter stabilisere seg. De siste dagene har kursen igjen steget.

I øyeblikket er selskapet verdsatt til drøyt 1,2 milliarder kroner uten så langt å ha levert omsetning å snakke om. Men teknologien de har utviklet er det mange som har stor tro på.

Sterkt og lett materiale

Det dreier seg om teknologi som skal gjøre det mulig å produsere karbon-nanofibre fra CO2-fangst. Dette materialet skal være lettere en plastikk, sterkere enn stål og kunne lede elektrisitet bedre enn kobber. Derfor mener man det skal ha en rekke ulike bruksområder - som spenner fra ny batteriteknologi til byggematerialer i form av komposittmateriale.

BKK gikk allerede for nesten fire år siden inn som eier ved å skyte inn 2 millioner kroner i gründerselskapet. BKK uttalte at teknologien kan ha potensiale til å skape en industrirevolusjon på Vestlandet.

Samarbeidspartnerne påpekte den gang at elektrisitet er viktig for produksjon av karbon-nanofiber. Og med tilgang til BKKs vannkraft vil man kunne skape et svært miljøvennlig produkt.

Siden og spesielt i forkant av børsintroduksjonen har flere profilerte investorer gått inn på eiersiden, blant andre Øystein Stray Spetalen.

Avtaler i Antwerpen og Japan

I slutten av april annonserte selskapet en intensjonsavtale med Antwerpen havn, hvor man ønsker å bruke det norske selskapets teknologi i arbeidet med kutte CO2-utslipp og å sikre at havnen blir klimanøytral.

Og for fem dager siden kunngjorde selskapet en intensjonsavtale med et japansk selskap om forretningsutvikling og forskningssamarbeid innen karbon-nanofiber-applikasjoner. Avtalen er den andre Japan-avtalen for Bergen Carbon Solution.

Kursutvikling for de grønne selskapene som har falt mest siste måned.

Selskap Forretningsområde Kursutvikling siste mnd i %
Nel Hydrogen – 37
Hexagon Purus Hydrogen, batteri – 33
Kyoto Group Batteri – 28
Aker Clean Hydrogen Hydrogen – 26
Scatec Solenergi – 25
Aker Offshore Wind Havvind – 25
Aker Horizon Fornybar paraplyselskap – 25
Teco 2030 Hydrogen – 23
Ocean Sun Flytende sol – 22
Horisont Energi Hydrogen, karbon – 22

Kursene er hentet ca klokken 1200 onsdag 19. mai. Kilde: Euronext live