Navn: Odin F. Eikeland
Arbeidsgiver: Ishavskraft og Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet
Stilling: Seniorkonsulent og doktorgradsstipendiat i Fornybar energi
Alder: 28 år

Odin F. Eikeland er utdannet sivilingeniør i energi, klima og miljø ved universitetet i Tromsø, med en spesialisering innen fornybar energi. Våren 2019 kunne han levere sin masteroppgave.

– Da dukket det opp en stilling som doktorgradsstipendiat og også rådgiverstillling knyttet til Smart Senja-prosjektet ledet av Arva. Det så veldig interessant ut. Jeg søkte og fikk stillingen, sier han. Rådgiverstillingen er innen fornybar energi og solenergi spesielt.

Smart Senja er et forsknings- og innovasjonsprosjekt der blant annet Arva og Ishavskraft er inne. Som Europower har skrevet om tidligere, er Smart Senja et prosjekt der man utvikler nye løsninger for å utnytte det eksisterende strømnettet på en bedre måte. Det er et relativt stort behov for strøm i lokalsamfunnet som følge av en rivende utvikling hos hjørnesteinsbedrifter. Derfor prøver man å utvikle fremtidens energisystem ved blant annet innføre smart styring av energiforbruk, bruk av batteri, innføre lokal kraftproduksjon, samt utvikle et fleksibilitets-marked for kjøp og salg av strøm.

Her presenterer Odin F. Eikeland forskning for Olje og Energiminister Tina Bru. Foto: David Jensen/UiT

Jobber frem innovative løsninger

Det daglige arbeidet i den kombinerte akademia/næringslivsstillingen med kontor i Tromsø, beskriver Odin F. Eikeland slik;

– Det er mye analysearbeid i doktorgraden. Energidata som logges skal analyseres. Og ikke minst er skriving av artikler en viktig del. I Ishavskraft er det mye fokus på å jobbe frem gode og innovative løsninger innen fornybar energi. Jeg har blant annet vært prosjektleder for å utvikle satsingen på solenergi. Dermed handler min dag mye om å tenke innovativt og se nye løsninger, sier han.

Rent praktisk består jobben mye av kontorarbeid.

– Slik har det vært spesielt etter corona. Men nå ser det heldigvis ut som man kan samarbeide fysisk og ha gode diskusjoner på grupperom og i andre fora. Det er viktig å komme i gang igjen.

– Hvorfor valgte du en karriere i energibransjen?

– Da vi skulle spesialisere oss på Energi- og klimastudiet i 2014, valgte jeg fornybart – fordi jeg syntes det så spennende ut. Jo lenger ut i studiet jeg kom, jo mer så jeg at her er det mye muligheter. I løpet av masteroppgaven ble det klart for meg at det er i denne bransjen jeg vil være. Det er her det vil skje utrolig mye de neste årene.

Her er Ishavskrafts første kunde som har fått innstalert solcelleanlegg i Tromsø. Odin F. Eikeland til høyre. Foto: Mikael Utsi/Fredagsfilm

En bransje i endring

Skal man klare å være kreative og finne innovative, gode løsninger, er det en del ting som må være på plass, tror han.

– Det er viktig å jobbe sammen med kollegaer som har også lyst til å tenke nytt. Hele energibransjen er i endring, så vi må kunne utfordre hverandre på hva vi kan tenke nytt på. I tillegg kan jo vi i akademia tillate oss å ikke alltid tenke økonomi i ideer, siden vi har forskningsfrihet. Vi kan slå oss løs og tenke løsninger som kanskje ikke er lønnsomme ved første øyekast, forteller han.

Samhandling mellom akademia og næringsliv trekker han frem som et viktig element for å klare å utvikle nyttige og gode løsninger.

– Næringslivet sitter på en type kompetanse som er erfaringsbasert kunnskap, mens akademia på sin side, har forskningskompetanse. I skjæringspunktet der ligger det mye innovasjon og store muligheter. Samarbeidet i Smart Senja har blant annet resultert i tre forskningsartikler som vi har utgitt sammen med Arva. Så forskning og næringsliv kan jobbe godt sammen.

To år av doktorgraden er tilbakelagt. Snart rettes blikket lengre fremover.

– For noen dager siden var jeg halvveis i doktorgraden. Årene som stipendiat har gått fort! Nå har jeg så vidt begynt å tenke på veien videre etter doktorgraden, selv om det gjenstår en del arbeid med blant annet avhandling og å forsvare den. Nå har jeg mest fokus på det vi jobber med nå, sier han.

– Hva kan du tenke deg å gjøre når du er ferdig?

– Jeg synes jo energibransjen er utrolig spennende, og nå som jeg er i Ishavskraft, ser jeg at det er utrolig mange interessante muligheter i strømbransjen – som er en sentral aktør i den globale omstillingen. Det har jeg lyst til å ta del i. Så jeg kommer garantert til å sikte meg inn på å være med å bidra til det grønne skiftet og skape gode løsninger.

– Må bli gode på å informere

Eikeland mener bransjen har en kommunikasjonsjobb å gjøre – for å få frem samfunnsnytten og viktigheten.

– Energi og strøm er vanskelig og komplekst. I denne omstillingen er det viktig for oss i bransjen å være flink på informasjon til alle rundt oss. Vi må jobbe aktivt hver dag på å gjøre det forståelig for de som ikke er i bransjen. Det er jo del av vårt samfunnsoppdrag også – å informere om hva den grønne omstillingen innebærer. Blir vi gode på å informere, kan også omstillingen bli bedre og prosessen enklere. Se bare på vindkraftdebatten – det viser at vi har en jobb å gjøre, mener han.

– Har du noen råd til unge som vurderer å utdanne seg til jobb i energibransjen?

– Jeg anbefaler virkelig unge å gå i retning energi! Samfunnet er jo i en stor endring i forbindelse med det grønne skiftet. Og vi er i en sentral posisjon for at Norge skal få det til. Dette er innovasjonens gullalder, så vi trenger masse dyktige ressurser. Vi trenger folk som vil utvikle fremtidens energi. Jeg lover at det kommer aldri til å bli en kjedelig dag på jobb!

Her er Odin F. Eikeland avbildet på Finnmarksvidda i Januar i år. Da måtte hodelykten være klar midt på dagen på grunn av mørketiden. Foto: Privat

Odin F. Eikeland er opprinnelig fra Alta i tidligere Finnmark fylke. Og han forteller at når han ikke er på jobb, søker han ut i naturen.

– Jeg har alltid vært geniunt opptatt av idrett og friluftsaktiviteter. Man trenger å få luftet hue! I hverdagen driver jeg med løping eller sykkel, men har jeg en helg, drar jeg på fjellet med telt og fiske på timeplanen. Det prøver jeg å få til så ofte som mulig, avslutter han.

Har du tips til kandidater til denne artikkelserien? Send noen linjer om aktuelle kandidater!