På starten av 2021 kunne prisen «Årets Kraftkvinne» deles ut på et digitalt arrangement. Vinneren var Liina Veerme, som er konsernsjef i Salten Kraftsamband. Hun uttalte til enerWE/Europower at at norsk energibransje trenger kvinnelige rollemodeller.

– Ettersom dette er første gangen bransjen deler ut denne prisen, er det kanskje litt uklart hva det medfører, men jeg skal fortsette å være en toppleder som forsøker å påvirke bransjen mer enn bare å utvikle sin egen bedrift. Det er viktig å ha rollemodeller. Bransjen har alt å vinne på å søke mangfold og få flere smarte hoder med ulik bakgrunn inn. Det er i det hele tatt bra å løfte frem at ledere og toppledere kan se ulike ut og være i ulike faser av livet, uttalte hun i februar.

Her mottar "Årets kraftkvinne 2020", Liina Veerme prisen fra statsråd Tina Bru i februar 2021. Til høyre jurymedlem Anne Grethe Solberg. Foto: Energi Norge

Nå har altså jakten startet på den som skal overta stafettpinnen som rollemodell – og det har blitt åpnet for å nominere kvinner som kan være aktuelle til utnevnelsen. I fjor kom det inn 76 nominasjoner og av disse endte 56 navn på en liste over nominerte.

Kriteriene for å bli nominert er i tillegg til å være kvinne i som jobber i fornybarbransjen, at man har bidratt til å heie andre frem, er faglig dyktig og deler kunnskap, har vist at dette er en bransje for kvinner, har bidratt til å skape innovasjon og vekst i sitt selskap og er med på å forme fornybarbransjen.

Juryen er den samme som i fjor; sosiolog Anne Grete Solberg, sivilingeniør Bjarne Børresen i Multiconsult, sivilingeniør og styreleder Bjarne Aamodt i iStyrelsen, filosof og seniorforskerl Henrik Syse i Prio og konsernsjef Jannicke Hilland i BKK.

Skapte mye oppmerksomhet

I vår sto styreleder Line Drange Ruud i Kraftkvinnene på den digitale scenen sammen med blant annet olje- og energiminister Tina Bru da Liina Veerme ble kåret til Årets Kraftkvinne. Nå har Ruud begynt å glede seg til neste kåring.

– Det blir spennende å se om det blir vanskelig å følge opp med prisutdeling nummer to. Nå er det jo ikke like nytt. Erfaringen fra forrige runde er at det skapte veldig mye oppmerksomhet - både rundt de nominerte og selve prisen.

Mengden oppmerksomhet – både internt fra bedrifter der kvinner ble nominert, fra lokalpresse, men også utenfra.

– Det ble mye mer oppmerksomhet enn de nominerte hadde trodd. Det er jo bra at ikke bare den som vinner får oppmerksomhet, men at det kommer frem at v har veldig mange bra rollemodeller i bransjen. Når man legger merke til dem, skjønner man at dette er en bransje der kvinner kan trives. Det kan føre til økt rekruttering.

Vil ha fysisk arrangement

Planen er å dele ut prisen i februar 2022 – på et fysisk arrangement.

– Datoen er ikke bestemt, vi prøver å tilpasse det til kalenderen til den som er olje- og energiminister da. Vi håper at den som er minister da er like opptatt av dette som den som er nå, sier Ruud til Europower.

Forrige prisutdeling hadde fire sponsorer som var med på å dekke utgiftene til arrangementet. Nå planlegges det å utvide ordningen .

– Vi i styret jobber fortsatt frivillig og på goodwill fra de selskapene vi jobber i. I fjor gikk vi aktivt ut og spurte fire selskaper. Nå sier vi at alle som ønsker å sponse, kan det. Vi kommer til å bruke pengene på selve arrangementet «Årets Kraftkvinne», men hvis det er penger til overs, planlegger vi å delta i rekrutteringsarbeid og kanskje ha stand på utdanningsmesser og slikt. Da kommer vi til å representere bransjen samlet, ikke våre arbeidsgivere, sier hun.

Det har allerede meldt seg én sponsor. Og også nominasjonene har startet å komme inn.

– Det er 12 nominerte allerede, så det ligger an til et rekordår! Jeg håper man kjenner sin besøkelsestid i å nominere kvinner i kraftselskapene – for det finnes veldig mange flinke kvinner der ute, avslutter hun.

Fristen for å nominere kvinner til prisen er 1. desember. Her kan du nominere til prisen. (Ekstern lenke)