Systemprisen halveres for andre dag og er fredag nede på 24,61 øre/kWh. Et fall på hele 85,99 øre på bare to dager. Samtidig spriker områdeprisene mer enn noen gang.

Prisen i Sør-Norge er den høyeste i Norden med 84,41 øre/kWh, mens prisen i de to nordligste områdene er kun 10,68 øre/kWh. Torsdag var timeprisen i sør på det meste 20 ganger høyere enn i nord. Fredag er den 43 ganger høyere mellom klokken 0100 og 0200. Da er prisen i sør 74,76 øre/kWh mot 1,74 øre/kWh.

– Velkommen til Bingo-Lotto Nord. Jeg er overrasket over hvor lav systemprisen blir med tanke på hvor høye områdepriser vi har i sør, sier direktør for energihandel i Akershus Energi, Sigvald Maldal, til Europower

Ressursen i Sør-Norge er svak og bidrar til den høye prisen sammenlignet med de øvrige områdene, der det er bedre magasinfylling og i tillegg mer vindkraft.

Sigvald Maldal i Akershus Energi mener det er viktig at kraftprodusentene i Sør-Norge nå sparer litt på vannet for å sikre seg til vinteren. Det vil kunne gi enda høyere priser enn vi har i dag, men kan forhindre tyske ekstrempriser også i Norge. Foto: Akershus Energi

Svak ressurs

Likevel er altså Maldal overrasket over at prisen i Sør-Norge faller såpass mye som den gjør og kommer under 100 euro.

Ressursen er svak selv om den er bedret med mer vindkraft og en våt oktober så langt. Det er også et stykke igjen til vinteren, men nettopp derfor mener Maldal det er viktig å vurdere hvor mye som skal eksporteres.

– Man bør egentlig holde igjen vann i Sør-Norge og ikke eksportere på natten til Tyskland. Det er vanskelig å spare vann på så høye priser, men man må se på totalen så man ikke kommer for langt ned til vinteren, påpeker han.

Direktøren for energihandel i Akershus Energi minner om at han selv representerer en elvekraftprodusent uten muligheter til magasinering.

– Prisen burde vært høyere

– Jeg mener faktisk at prisen i Sør-Norge burde vært høyere. Ikke fordi det er ønskelig at den er det, men fordi man skal være forsiktig med å eksportere hele døgnet i fra Sør-Norge med den situasjonen vi har nå, påpeker Maldal og forklarer hvorfor dette kan bli bekymringsfullt til vinteren.

– Det er kommet en del vann i det siste men det er en svak ressurs å gå inn i vinteren med. Blir Tyskland og England liggende på det nivået de har nå og gassprisene ikke kommer særlig ned, vil det bli vanskelig å få prisene langt nok ned. Da har man ikke vann nok til å eksportere gjennom hele vinteren fra NO1 og NO2.

Frykter tyske priser i Sør-Norge

Han frykter at dersom man nå ikke sparer på vannet, så kan det få alvorlige konsekvenser i de prisområdene som allerede nå merker ekstremt høye priser.

– Blir det noen grader kaldere i Sør-Norge så får vi samme pris i Sør-Norge som vi har i Tyskland. Og de kan komme til å få enda mer ekstreme priser enn vi har nå. Nå gjelder det å ikke være for kortsiktig. Det er vinteren som er viktig. Lenger frem går det greit ettersom man forventer at gassprisene blir normalisert utover året neste år, understeker han.

– Men holder man igjen blir jo prisen i sør enda høyere?

– Jo, men i forhold til risikoen så er det helt greit. Det er bedre at den blir litt høyere nå enn at den blir det senere på vinteren når vi virkelig begynner å bruke strøm, påpeker Maldal.

Også i sommer påpekte Maldal frykten for høye priser i Sør-Norge og har så langt fått rett i sine anslag.