Det ble satt nye prisrekorder både lørdag, søndag og mandag. Det toppet seg på mandag med en døgnpris på 256 øre/kWh i Sør-Norge - før nettleie og avgifter.

Statnett rapporterer kontinuerlig om produksjon og forbruk av strøm. Dette tallgrunnlaget kan tyde på at forbruket påvirkes av svært høye timepriser.

På to dager som er sammenlignbare - med unntak av prisnivå - ser man tydelige forskjeller i forbruk på ettermiddagen.

To like dager

Temperatur er helt avgjørende for forbruk, og Norge er et langstrakt land. Det å finne to dager med samme temperatur-mønster over hele landet er knapt mulig. Vi har derfor tatt utgangspunkt i Oslo som er den mest folkerike delen av landet.

Vi har valgt å sammenligne rekordpris-mandagen denne uken (29. november), med mandag 11. januar 2021. Temperaturen i Oslo og på Østlandet var disse to dagene noenlunde de samme, mellom 5 og 8 minusgrader gjennom døgnet.

Sparer på kvelden

Den store forskjellen på disse to dagene er prisnivået. Mens sist mandag altså hadde en døgnpris på 256 øre/kWh, var døgnprisen 11. januar 43 øre.

På ettermiddagen var timeprisen mandag denne uka på det høyeste 419 øre/kWh, mot 47 øre på mandagen i januar. Altså ni ganger så dyrt nå.

Illustrasjonene under viser forbruket de to dagene. Om morgenen klokka 08 er forbruket ganske likt. 22.900 MW mandag 11. januar, mot 22.300 MW mandag 29. november. Men om ettermiddagen skjer det noe.

Mens forbruket klokka 16 på den billige mandagen i januar var 23.200 MW, er det tilsvarende tallet for den dyre mandagen i november 21.700 MW.

Det er samme utvikling i timene senere på dagen. På dagen med ekstremt høye timepriser på ettermiddagen, er forbruket markert lavere i disse timene.

11. januar 2021

Høyre del av grafen viser nasjonalt strømforbruk 11. januar 2021, da timeprisen fra klokken 17 til 18 var 47 øre/kWh. Foto: Statnett

29. november 2021

Høyre del av grafen viser nasjonalt strømforbruk 29. november 2021, da timeprisen fra klokken 17 til 18 var 419 øre/kWh. Foto: Statnett

Ikke vitenskapelig

Europower understreker at dette ikke er dokumentasjon på at forbrukerne tilpasser seg høye timepriser. Det er en lang rekke faktorer som kan spille inn på det nasjonale forbruket.

Likevel kan det være antydning til en trend om at kundene faktisk tar prissignalene. Europower har gjort sammenligninger med andre dager som viser det samme mønsteret.

Kroner å spare

Hvor mye en strømkunde sparer på å senke temperaturen i huset, er umulig å regne på. Det kommer an på boligstørrelse, isolasjon og oppvarmingsmetode.

Men om vi ser på en enkelt panelovn på 1000 watt, kunne man ha spart 5-6 kroner ved å slå av ovnen den dyreste timen mandag ettermiddag. En strømpris på 419 øre/kWh innebærer at forbruker må betale rundt 575 øre/kWh inkludert nettleie, moms og andre avgifter.

For dem som har elbil vil den største besparelsen være å flytte ladingen til billigere timer. 7,2 kW er vanlig uttak på en elbil-lader. Med en slik lader kostet det rundt 40 kroner å lade elbilen i den dyreste timen.

Strømprisen har gått betydelig ned siden ekstrem-prisene mandag. Onsdag er døgnprisen i Sør-Norge 121 øre/kWh, og det er lite variasjon gjennom døgnet. Den høyeste timeprisen er 132 øre/kWh. I motsetning til mandag er den dyreste timen på onsdag om morgenen.