I pressemeldingen fokuserer Statnett på at de to kablene til Tyskland og England ikke økte strømprisene i Norge så mye. Tittelen på meldingen er «Nye kabler utgjør kun rundt 10 prosent av de høye strømprisene».

Det vises til at snittprisen i Sør-Norge de siste tre månedene i 2021 var 126 øre/kWh. Det er 92 øre mer enn snittet de siste ti årene.

– I den offentlige debatten blir det fremstilt som om de to nye kablene er hovedårsaken til de rekordhøye strømprisene vi har sett denne vinteren. Våre utregninger viser at dette ikke stemmer, sier konserndirektør Gunnar Løvås.

Bare prosent

I meldingen tallfestes det ikke i kroner og øre hvor stor prisøkning kablene har ført til. Det vises kun til prosent.

– Prisvirkningen av de to nye strømkablene til Tyskland og England utgjør rundt 10 prosent av de uvanlig høye strømprisene siden høsten 2021, skriver Statnett.

Tallene er imidlertid tilgjengelig, men da må man lese den underliggende rapporten. Tallene er ikke nevnt i sammendraget, men lengre bak i rapporten står det at de to kablene dro opp prisen i Sør-Norge med rundt 10 øre/kWh:

– Våre modellsimuleringer indikerer at kablene hevet prisen i Sør-Norge med rundt 10 euro/MWh for andre halvår av 2021, heter det i rapporten.

Et høyt tall

I denne delen av rapporten kommer det frem at Statnett også har regnet på virkningen for hele 2021:

– Det er usikkert akkurat hvor stor prisvirkningen er, men vi mener med stor sikkerhet at den samlede virkningen for hele 2021 av NordLink (Tyskland) og NSL (England) er mellom 5 og 15 euro/MWh. Altså at prisen ville vært så mye lavere i Norge i 2021 uten disse forbindelsene, står det.

I samme dokument påpekes det at beløpet kunne vært høyere hvis kablene hadde vært fullt operative gjennom hele året.

– Mellom 5 og 15 euro/MWh i 2021 over hele året i gjennomsnitt, er et høyt tall i lys av at tilgjengeligheten av NSL og NordLink for eksport i gjennomsnitt var under 30 prosent av full kapasitet i 2021, skriver Statnett.

2500 kroner

Om vi legger oss midt i intervallet 5 og 15 euro - altså 10 euro/MWh - og legger til grunn et standard årsforbruk på 20.000 kWh, kan vi regne på hvor mye de to kablene kostet en vanlig norsk strømkunde i 2021.

Med dagens eurokurs tilsvarer 10 euro/MWh ganske nøyaktig 10 øre/kWh.

20.000 kWh multiplisert med 10 øre er 2000 kroner. Når vil legger på momsen ender vi på 2500 kroner i årskostnad for en normal husstand.

Hvis kablene ikke fantes

I beregningene har Statnett både sammenlignet faktiske priser med tidligere år, de har tatt vær-forhold med i betraktning, og ikke minst har de regnet på hvor mye høyere vannkraftprodusentene priset vannet sitt som følge av økt eksportkapasiteten.

Statnett poengter at beregningene er usikre.

– Hvor mye kablene bidro til å heve energiprisen, altså vannkraftprodusentenes prising av vannet lagret i magasinene, er krevende å beregne. Det vi ønsker å vite er hva vannkraftprodusentene ville gjort om ikke kablene fantes. Det er en stor oppgave vi ikke har fullt ut mulighet til å gjennomføre, skriver de.

Vanlig pris tre-fire øre

I pressemeldingen blir det lagt vekt på tallene for 2021 er ekstraordinært høye.

– Over tid vil prisvirkningen av disse kablene vil være mindre, cirka tre-fire øre/kWh. Den ekstreme situasjonen vi er i denne vinteren gir høy virkning i en periode, men dette er ikke en varig endring, sier konserndirektør Løvås.

Han legger til at sannsynligvis vil det bli mindre eksport og mer import i de to kablene.

– Kraftoverskuddet i Norge vil minke kommende femårsperiode. På kort sikt vil det være mer eksport enn import på de to kablene, men vi ser allerede nå at det importeres fra Tyskland jevnlig, og dette vil også bli mer vanlig på kabelen til England i årene som kommer når andelen vindkraft øker kraftig i Europa, sier Løvås i meldingen.

I rapporten står det at de to kablene gjør det lite sannsynlig at prisene noensinne blir så lave som de var i 2020.

– Med kablene kan vi eksportere mer enn vi kunne før, og det skal mye mer til for å få priskollaps i Norge, skriver Statnett.