Den viktigste endringen i den nye nettleie-modellen, er at fastleddet vil variere. Kort oppsummert vil fastleddet fra nå av bli bestemt av timene med høyest forbruk hver måned. Gjennomsnittet av de tre timene med høyest forbruk avgjør hvor mye man må betale i fastledd.

Ligger dette snittet under 2 kW, betaler man det laveste fastleddet. Bikker man over 2 kW må man betale mer. Er snittet over 5 kW må man betale enda mer. Slik fortsetter trappen oppover.

De aller fleste nettselskapene følger samme system, selv om de har ulike tariffer. Det er altså et poeng for kunden å følge med på forbruket. Spørsmålet er hvordan kundene skal klare å passe på dette.

Trenger ferskere informasjon

Mange nettselskaper og strømsalg-selskaper har apper som viser data fra AMS-måleren. Men dette er forbruk bakover i tid, ikke forbruket i øyeblikket. Å få vite hva forbruket var i går, er ikke veldig relevant når man skal passe på hva forbruket er akkurat nå.

Så kundene må skaffe seg ferskere informasjon. Kilden vil fortsatt være AMS-måleren, men det vi er ute etter altså forbruket i sanntid.

Tatt i betraktning av at den nye nettleie-modellen har vært planlagt i årevis, har det vært påfallende lite oppmerksomhet om hvordan kundene skal kunne orientere seg om effektuttaket for å tilpasse forbruket.

Hensikten med den nye nettleie-modellen er jo å redusere effekttoppene. Men hvis kundene ikke har informasjon om effektuttaket, kan resultatet fort bli at kundene bare betaler mer i fastledd uten å endre på forbruksmønsteret sitt.

Da vil innføring av den nye nettleie-modellen langt på vei være bortkastet.

HAN-porten

Kundene som aktivt vil følge med, kan skaffe seg utstyr. En melding fra RME denne uken tyder på at det er økt interesse for dette.

– Mange kunder ønsker nå å bruke HAN-porten for å tilpasse seg den nye nettleiemodellen, heter det i meldingen.

For å koble til utstyr må HAN-porten på AMS-måleren åpnes av nettselskapet. RME viser til at de har fått flere henvendelser fra publikum om at det nettselskapene er trege med å åpne porten, men det skal altså gjøres innen tre dager.

Plug-and-play

Tilbudet av dingser som kan kobles til HAN-porten er ikke stort, men noen produkter finnes.

Tjenestene kan deles i to: Kostbare smarthus-systemer som også gir oversikt over strømforbruket i sanntid, men som gjerne krever installasjon av elektriker. Den andre gruppen er plug-and-play produkter, og i denne saken konsentrerer vi oss om disse.

Plug-and-play løsninger er produkter som kundene kan koble opp selv, og som viser sanntidsforbruk via en app på mobilen. Noen av dingsene varsler også når forbruket nærmer seg de ulike tersklene for fastleddet, men det er ikke et krav for å være med her.

Plug-and-play produktene kan også deles i to grupper: De som er tilgjengelig for alle, og tjenester som tilbys av eksklusivt til kunder av bestemte strømsalg-selskap.

I dag fredag har det flyttet inn en ny nettleie-modell i alle disse husene. Hvis beboerne vil unngå høyt fastledd, må de følge med på øyeblikksforbruket av strøm. Foto: Haakon Barstad

Tibber på Clas Ohlson

De fleste produktene på det åpne markedet er med i oversikten under, men listen er ikke nødvendigvis komplett.

Tibber Pulse er muligens det mest kjente produktet. Tibber er suveren på profilering, og er ofte den aktøren forbrukere refererer til når strømpriser diskuteres.

Tibber Pulse er selvfølgelig tilgjengelig for Tibber-kundene, mens andre kan kjøpe produktet for eksempel på Clas Ohlson. Prisen er da litt høyere, og man får ikke tatt i bruk alle funksjoner. Men man får øyeblikksforbruket rett inn på mobilen.

Fordelen ved å kjøpe produktet som uavhengig kunde, er at da kan man inngå strømavtale andre steder. Tibber krever 468 kroner årlig avgift i sin strømavtale, pluss et påslag på 1 øre/kWh. Det finnes avtaler på markedet med samme påslag uten avgift i det hele tatt.

For å bruke Tibber Pulse må man ha WiFi-tilkobling. Det begrenser muligheten for eksempel på hytter uten innlagt bredbånd.

Konstruert for andre formål

Av andre produkter som er tilgjengelig for alle, ser vi at det er store variasjoner i prisen. Årsaken til dette er at noen av produktene er egentlig konstruert for andre formål, for eksempel optimalisering av elbil-lading, eller smarthus-teknologi. Men de kan altså også brukes til å overvåke strømforbruket.

Europower har ikke testet produktene, og vet dermed ikke noe om funksjonaliteten. Prisene er lenket til steder hvor produktene selges.

Produkter tilgjengelig for alle

Merke

Pris

Cemm Han Adapter

2999

Develco EMI HAN måleapparat

799

Easee Equalizer

1495

Eva Strøminnsikt

2799

Futurehome Zigbee HAN Sensor

899

Oss-brikke

990 + 39 mnd.

Tibber Pulse

998

White label-produkter

Så over til den andre kategorien, produkter som kun er tilgjengelig hvis man er kunde hos bestemte strømsalg-selskaper.

Dette er såkalte white label-produkter. Det vi si at strømsalg-selskapene selger dingsene med sine egne varemerker, uten at dingse-produsentene blir profilert. Det er i hovedsak to slike aktører: NxtEnergy og Hark Technologies.

Riktignok leverer selskapet Oss produktet som Glitre Energi tilbyr sine kunder, men som tabellen over viser, er brikken fra Oss også tilgjengelig på det åpne markedet.

NxtEnergy har to kunder: Fjordkraft og søsterselskapet Gudbrandsdal Energi.

– Fjordkraft Puls er en liten boks du kobler til strømmåleren, så du kan følge med på forbruket her og nå, reklamerer Fjordkraft.

Dette er altså NxtEnergy sin Powerlink - med Fjordkraft sin logo på. Denne enheten kommuniserer utelukkende med 4G, altså mobilnettet. Den sender informasjonen til Fjordkraft sine servere, og så blir øyeblikksforbruket tilgjengelig for kundene i Fjordkraft-appen.

Hos Fjordkraft må kundene kjøpe Puls-måleren for 695 kroner, pluss at de må betale en månedlig avgift på 19 kroner. Gudbrandsdal Energi sin modell er å leie ut den samme dingsen for 29 kroner per måned.

Fem kunder nå, snart ti til

Dette markedsføringsbildet viser hvordan Hark Technologies sin EcoMonitor ser ut når den selges av Polarkraft. Da er navnet Polar Eco. Foto: Polarkraft

Den andre white label-aktøren er Hark Technologies som har produktet EcoMonitor. Hark har så langt fem strømsalg-selskaper på kundelisten: Wattn, Polarkraft, Kraftriket, NTE og Hardanger Energi.

Hos Wattn heter enheten WattMeter, hos Polarkraft heter den Polar Eco, og mens NTE kaller den Fjutt - men det er altså samme dingsen.

Europower er kjent med at rundt ti andre strømsalg-selskaper vil tilby Hark sin EcoMonitor i løpet av det neste halve året - alle med sine egne varemerker og navn på enheten.

EcoMonitor finnes i to forskjellige modeller: 4G og WiFi. Her kan altså kundene velge hva som passer best for dem. Når kundene har plugget i dingsen og får informasjon om øyeblikksforbruket på mobilen, kan de stille inn slik at de får varsel når de ligger over et visst effektuttak. Dermed kan de redusere forbruket slik at neste trinn på fastleddet i nettleien ikke slår inn.

Trykk på knappen seks ganger

Å følge med på øyeblikksforbruket handler om nettleie, men det er ingen av de store nettselskapene som tilbyr tjenester som nevnt over. Europower kommer tilbake med en egen sak om bakgrunnen for dette.

Men i Trøndelag tilbyr nettselskapet Tensio det som må kunne beskrives som en low-tech løsning. De presenterer følgende oppskrift til kunder som ønsker å finne ut av effektuttaket:

– Strømmåleren har en menyknapp som kan trykkes på for å lese av ulike verdier i sanntid. Ved å trykke på den oransje knappen seks ganger så kommer du frem til menypunkt 1.7.0. Under dette menypunktet kan du lese av effektbruken din i sanntid. Sjekk effektbruken din før og etter du har satt på stekeovnen, så finner du fort ut hvor mye effekt stekeovnen din bruker, skriver Tensio.

Fordelen med denne løsningen er at den er gratis og at man får trimmet litt.

Gårsdagens AMS-data er ikke mye verdt hvis man følge med på forbruket i sanntid. Løsningen er ekstrautstyr som sender data rett til mobilen. Foto: Illustrasjon Hark Technologies