Det viser en undersøkelse gjort av Opinion på oppdrag av Universitetet i Bergen (UiB), Havforskningsinstituttet og Bergen kommune.

For første gang er det flere som er negative enn positive når temaet er vindkraft på land i Norge.

32 prosent svarer at de er positive til utbygging, mens 42 prosent er negative. I fjor svarte 40 prosent at de var positive.

Spørsmålet ble stilt i begge undersøkelsene var: «Er du positiv eller negativ til følgende vindkraftutbygging (for eksempel vindmøller)», så avga altså respondentene svar både for vindkraft til havs og vindkraft på land.

Årets undersøkelse viser at folk i Oslo er mer positiv til vindkraft enn resten av befolkningen. I grove tall er Oslo-befolkningen 10 prosentpoeng mer positiv enn landet forøvrig til vindkraft på land.

Flertallet støtter havvind.

Øverste figur viser holdninger til havvind, nederste figur tilsvarende om vindkraft på land. Støtte er markert i grønt, mens motstand er vist i rødt. Foto: UiB

Nordmenn er mer positiv til havvind, men også her synker støtten. Mens 71 prosent i fjor svarte at de var positive til vindkraft til havs, er det tilsvarende tallet i år 63 prosent.

Altså en nedgang på åtte prosentpoeng også for havvinden.

UiB har ikke publisert undersøkelsen ennå, men Europower har fått resultatene tilsendt. Undersøkelsen er også omtalt av NRK.

Energidirektør Kristin Guldbrandsen Frøysa ved UiB tror at nedgangen skyldes at turbiner til havs ikke lenger bare er en abstrakt idé.

– Når man får konkrete områder, blir det plutselige konkret for fiskere og skipsfart. Det blir mer å forholde seg til, sier hun til NRK.

16 prosent svarer at de er negative til havvind, mens 18 svarer at de er hverken for eller imot.

Spørreundersøkelsen vil bli nærmere presentert på UiBs havvindkonferanse 29. september. Resultatene i fjorårets undersøkelse kan leses her.