Det er den erfarne Senterparti-politikeren og tidligere statsråd Åslaug Haga som tar over sjefsjobben i vindkraftorganisasjonen Norwea.

– Jeg gleder meg til å bidra til å fortsette å utvikle norsk vindkraft, til gode for klima, miljø, og norske arbeidsplasser. Vindkraft vil spille en helt avgjørende rolle i omstillingen av den norske økonomien, og jeg ser frem til å tiltre i rollen som administrerende direktør i Norwea, sier Haga i en pressemelding.

Til enerWE/Europower Energi understreker styreleder Peter Aall Simonsen at ansettelsen kommer til å komme norsk vindkraftbransje til gode.

– Vi har ansatt henne fordi hun har betydelig kompetanse og bred erfaring som kommer klima, miljø og arbeidsplasser til gode og således også våre medlemmer, sier han.

Simonsen trekker frem hennes politiske erfaring som en viktig årsak til at hun ble valgt.

– Haga har med sin brede erfaring fra politikk og organisasjonsliv både i Norge og i utlandet de aller beste forutsetninger for å lede Norwea og vindkraftbransjen inn i neste fase. Hun tar også med seg solid kunnskap om saksfeltet og et sterkt personlig engasjement for fornybar energi, sier han i meldingen.

Politisk erfaring

Haga har betydelig politisk erfaring. Hun har vært leder av Senterpartiet fra 2003 til 2008, og hun har blant annet vært olje- og energiminister fra 2007 til 2008. Den gangen var holdningen til vindkraft ganske annerledes i Norge. Som olje- og energiminister ble hun møtt av demonstranter med plakater hvor det blant annet sto «Sikker kraft til Midt-Norge nå», og Haga måtte love å vise handlingskraft.

– Jeg legger opp til i hvert fall å bruke en halv milliard kroner. Vi skal øke støttebeløpet slik at vi bli i stand til å få opp vindmølleparker raskest mulig, sa daværende olje- og energiminister Haga i januar 2008.

Nå er holdningen til vindkraften betydelig annerledes blant store deler av den norske befolkningen.

I tillegg til energifeltet, har Haga også erfaring fra Utenriksdepartementet, Kulturdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, åtte år som stortingsrepresentant og fra lokalpolitikken som medlem av Ås kommunestyre. Fra 2009 til 2010 var hun prosjektdirektør for fornybar energi i Norsk Industri.

Nå kommer hun fra stillingen som assisterende visepresident for eksterne relasjoner og myndighetskontakt i Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling.

Strategi og omdømme

Simonsen sier at det er mange oppgaver å ta tak i når Haga etter hvert er på plass.

– Rammevilkårene for bransjen er i endring, og vi vil bidra til at vindkraft bygges med redusert miljøavtrykk og styrket lokal forankring, samtidig som vi får fortgang i utviklingen av havvind i Norge. Strategi for havvindutbygging, konsesjonsreform, bærekraft, og omdømmebygging blir derfor viktige områder for Haga og Norwea fremover, sier han i meldingen.

Haga tar over etter Øyvind Isachsen, som kunngjorde sin avgang i november i fjor. Han har hatt stillingen i 14 år, og meldte da overgang til PR-byrået First House.

– Høydepunktet i disse 14 år i vinden er innføringen av sertifikatsystemet og avskrivningsreglene som førte til Fosen-utbyggingen, som ble starten på denne nye utviklingen av stedbundne naturressurser i Norge. Samt å være en del av Norwea-teamet som har jobbet med å få frem ny energiproduksjon i et land som man jo har inntrykk av bugner av naturressurser, uttalte Isachsen i en pressemelding i forbindelse med avgangen.

Planen er at Haga skal være på plass medio august i år, og Øistein Schmidt Galaaen vil fortsette å fungere som administrerende direktør frem til Haga tiltrer.

Saken er også publisert hos enerWE, som nå har fusjonert med Europower AS.