Navn: Mathias Nilsson
Stilling: Strøm-influenser «Folkets Strømexpert»
Arbeidsgiver: Frilans

– Det har jo blitt det heteste samtaletema for alle denne vinteren – strømprisen er det alle er opptatt av. Har nordmenn blitt bedre på å skjønne strømmarkedet?
– Nei, ikke generelt. Jeg tror mange av de 100.000 som byttet strømoperatør siste kvartal, bare byttet fordi de synes de måtte det. De som er med i min Facebook-gruppe vet hva som er bra. De leser fakturaen, har tatt et valg – og ser resultatet av sitt valg.

– Det har blitt stilt spørsmål til Prismatch sin binding til strømleverandøren Elekt for å få dem til å velge den strømleverandøren. Lurer dere medlemmene i Facebook-gruppa?
– Nei, jeg har ikke bedt noen om å bytte til Elekt. Jeg forteller: «Her har du leverandør A og her har du leverandør B». Da jeg anbefalte en Tinde-avtale til 43 øre/kWh for tre år i september, lo folk av meg. Så anbefalte jeg Dalene til 79,90 i november. Også da lo folk av meg. Man lo av meg da, men nå ler de som har lyttet på mine prognoser og som er sjef over sin strømregning. Som dere også har skrevet, har Elekt et bra produkt som ikke er lokketilbud.

– Du kaller deg selv strømmarkedets Robin Hood, hva er historien bak navnet?
– Navnet var det Sløseriombudsmannen som ga meg da Prismatch avslørte at NAV betalte for mye på sine strømregninger. Dette er penger som kunne gått til for eksempel gratis briller til barn.

– Men hva synes du selv om navnet?
– Jeg tar det som et kompliment.

– Tror du vi får vi lavere eller høyere strømpriser i årene som kommer?
– Det er bare én vei. Det er opp. Jeg leser om strøm tre-fire timer hver dag, og jeg mener regjeringen frasier seg alt ansvar ved å forlenge strømstøtten. Vi har en situasjon der Putin vil få betalt i rubler, og Europa skal prøve å kutte russisk gass. I denne situasjonen skjønner jeg ikke hvorfor folk ikke skaffer seg fastpris. Det er naivt å tro at strømprisen skulle gå ned. Vi er tilbake der rentene skal opp og kjøpekraften synker. Men jeg er evig optimist som Jahn Teigen. Kan ikke se at vi vil ha et snitt under 1,5 i regionene her nede.

– Ja, for hvor opptatt er du selv av å spare strøm?
– Der kunne jeg blitt bedre. Men jeg slukker alltid lysene når jeg går ut av et rom. Også har vi installert varmepumpe - det anbefaler jeg til alle, for det er veldig effektivt. Det er det mest konkrete.

– Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden? Vil energimiksen være annerledes enn i dag?
– Europa har nok vært naive når det kommer til Russland og gassavhengighet derfra. Nå ser vi at Frankrike skal sette opp flere kjernekraftverk. Og enten er du for eller så er du imot. Her i Norge er det litt å hente på videre utbygging av vannkraften. Teknologien har jo utviklet seg mye de siste årene. Det blir som om man har en Volvo fra 1973 og bytter til en splitter ny Volvo. Slik er også endringen i teknologien.

– Men hva mener du om kjernekraft?
– Jeg er for kjernekraft! Jeg er åpen og nysgjerrig. Dette er ikke svart eller hvitt, men det er mye følelser.

– Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
– Elektrifiseringen av sokkelen er i alle fall waste. Det synes jeg er veldig dårlig idé - med tanke på kostnaden. Regningen er det oss her i Norge som må betale. Jeg synes det er veldig dårlig prioritering av penger som kunne brukes på prosjekter i India eller land som trenger det. Hvis du investerer én milliard kroner i India, ville det hatt tusen ganger mer effekt for det globale. Vi har bare én klode. Men når det kommer til elektrifiseringen av samfunnet viser den at teknologien går fremover. Og det er bra.

– Hvor står du når det gjelder vindkraft?
– Hvis jeg må velge – nei. Det har blant annet å gjøre med all den betongen man ikke kan resirkulere, men må grave ned. Der det er vindmøller, faller husene i verdi. Det er også rasering av norsk natur. Og jeg liker naturen. Når det gjelder havvind ønsker jeg at de forsker mer på hva det innebærer for fiskerinæringen.

– Skal du ha solpanel på taket ditt?
– Jeg har et skjevt tak som står feil vei! Solceller er bra, og man kan gjerne forske mer på batteriteknologi der man kan spare på strømmen. Nå er batteriene veldig dyre. Det er bra om folk setter opp solceller, men man må ikke tre det ned over hodet på dem.

– Bør vi lete etter mer olje og gass?
– Ja, det må vi. Vi må bli kvitt russisk gass. Der må Europa ta et etisk valg, som jeg håper vi tar, og innfører nye sanksjoner. Jeg betaler heller mer for strømmen her for å bli kvitt avhengigheten av den russiske oljen og gassen.

– Hva tenker du om karbonfangst og -lagring?
– Nei. Det er høy risiko og har lite dokumentert effekt og da finnes det bedre ting å gjøre. Gi heller pengene til Enova for å støtte solceller.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima, strøm og energi?
– Europower er bra og saklig, med masse fakta. Jeg skriver også i Prismatch-gruppa at de bør følge dere. Jeg følger også Ditt distrikt – der får jeg nyhetsbrev hver fredag. Følg også Olje- og energidepartementet, da får man vite når det er store ting som skjer. Man kan mene hva man vil, men det viktige er at man leser mye, da får man nyanser. Jeg anbefaler også Michael Moores film «Planet of the humans» - om vindmøller og solceller. Men man må ta alt med en klype salt. Jo mer du leser, jo mer nyanser får du, men du må undersøke og stille kritiske spørsmål - danne ditt eget bilde.