Navn: Sigbjørn Høgne
Stilling: Påtroppende administrerende direktør
Arbeidsgiver: Elhub

– Gratulerer med ny jobb! Nå kastes du straks inn kraft- og energibransjen – hvordan tror du det blir?
– Tusen takk! Dette blir veldig spennende for meg. Jeg ser virkelig fram til å dykke ned i en bransje og lære meg hvordan den fungerer. Selvsagt er det også moro for meg at dette er en bransje med så mye data og der fremtidig verdiskapning og innovasjon vil være helt avhengig av gode data.

– Hvordan blir sommeren?
– I sommer blir vi værende en del hjemme på Rømskog. Her er det masse muligheter for spennende opplevelser og avkobling i naturen, men også gode muligheter for å få brukt malerkosten. Men det blir også en biltur til Ålesund og Stryn, samt en del tid på hytta på Sjusjøen.

– Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
– Det har aldri slått meg at energibransjen får for lite oppmerksomhet. Jeg velger å tro at oppmerksomhet er noe man gjør seg fortjent til og at man innimellom må stikke hodet fram og «ta oppmerksomhet» i stedet for å sitte å vente på at man skal få den.

– Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
– Vi skal over på fornybar i stadig større grad. I fremtiden tror jeg verden får dekket sine energibehov fra sol, vind og vann. Havenergi er også et alternativt i tillegg til bioenergi. Men «fremtiden» handler også om nær fremtid og på verdensbasis vil sannsynligvis fossile energikilder fortsatt spille en sentral rolle en del år til.

– Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
– Elektrifisering er et viktig klimatiltak. Forbruker som produsent og smart styring er spennende. Smarte bygg har vi jobbet mye med i Atea og her har vi sett et enormt potensial gjennom bruk av IoT og styring av bygg basert på behov og bruk i stedet for kalender og klokke. Personlig tenker jeg imidlertid først og fremst på transport av folk og gods og her Norge godt i gang med tanke på andel elbiler. Til tross for spredt bosetting og utfordrende natur har vi tatt i bruk elbiler. Jeg kommer jo fra Aurskog-Høland, ei lita bygd som produserte Th!nk City på tidlig 90-tallet. Tenk på det! En fantastisk historie om innovasjon og entusiasme for elektrifisering der man kanskje var litt for tidlig ute og der kapitalutfordringer til slutt satte en stopper for et mulig norsk industrieventyr.

– Hvor opptatt er du av å spare strøm?
– Jeg forsøker å gjøre kloke valg. Vi bor på en gård og i et hus som er over 100 år gammelt. Her har vi gjort mange tiltak og blant annet investert i vannbåren varme som drives av varmepumpe basert på bergvarme. Det varmer opp huset og forbruksvannet vårt. I tillegg supplerer vi med å fyre med ved fra egen skog. Oppvarmingen på hytta er også basert på fyring med ved fra egen skog. Kjører også elbil og prøver å dyrke en del av maten vi spiser selv. I år ser det lovende ut for både potetene og squash. Litt mer usikker på blomkålen, den står og sturer litt ennå. Jo, og så må jeg nevne at kona er flink til å sykle på jobb. Særlig om sommeren.

– Hvor står du når det gjelder vindkraft?
– Vindkraft skaper debatt, samtidig som det er behov for fornybar energi. Melding om vindkraft skal behandles av Stortinget og det forventes at lokale myndigheter skal involveres sterkere. Det er fornuftig å prøve å få ned konfliktnivået.

– Skal du ha solpanel på taket ditt?
– Ja, det er ikke utenkelig. Blir på låven i så fall når taket der skal skiftes en gang. Da vil vi i perioder forvente å produsere langt mer strøm enn vi trenger selv. Dette må i så fall gjøres i samråd med neste generasjon som skal ta over gården.

– Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
– Mitt viktigste bidrag er å engasjere meg i bransjen gjennom Elhub og bidra til et godt fundament for videre utvikling og innovasjon blant markedsaktørene. Jeg håper at min erfaring og kompetanse skal være med å legge forholdene til rette for ytterligere elektrifisering og effektiv ressursutnyttelse av nettet i Norge.

– Får vi lavere eller høyere strømpriser i årene som kommer?
– Det blir nok fortsatt timer med både høye og lave priser i årene framover, men det er andre som har bedre analyser av framtidige strømpriser enn det jeg har.

– Hva blir de viktigste energisakene i valgkampen?
– Det får vi bruke sommeren til å finne ut av. Kanskje vi får en forsmak på Arendalsuka? Der er det flere spennende energisaker på programmet. Generelt håper jeg på en opplysende, rolig og faktabasert valgkamp uten spissformuleringer, personangrep og der media legger til rette for samtaler og meningsutvekslinger i stedet for krangling.

– Bør vi lete etter mer olje og gass?
– Det har jeg ikke tatt stilling til.

– Hva tenker du om karbonfangst og -lagring?
– Jeg er teknologioptimist og tror at teknologisk utvikling drevet av forskning og innovasjon er veien ut av klimakrisen. I januar twitret Tesla-gründer Elon Musk: “Am donating $100M towards a prize for best carbon capture technology”. Slike utspill kan også sette fart på området. Blir spennende å følge med på utviklingen fremover.

– Har du flyskam?
– Nei. Jeg synes generelt det er for mye skam i samfunnet. Liker ikke det ordet. Forøvrig har jeg flydd ekstremt lite i det siste som de fleste andre og det har vært helt ok.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
– Jeg er sylfersk i bransjen og skal ikke komme her med gode lesetips. Det bør vel egentlig gå andre veien…? Hva anbefaler bransjen meg å lese?