Lederne for flere store britiske, innenlandske energileverandører oppfordrer den britiske regjeringen til å dempe virkningen av energikrisen.

De ber myndighetene forhindre en forferdelig vanskelig situasjon som kan oppstå til høsten for millioner av briter, som trolig vil måtte bruke en stor del av inntektene sine på energi og drivstoff. Opptil 40 prosent av britene kan havne i fattigdom, spår de.

Britiske strømkunder har et pristak som forvaltes av et forvaltningsorgan som regulerer elektrisitets- og naturgassindustriene (Ofgem). Dette justeres to ganger i året og kan løftes i perioder med ekstra høye priser. I april ble pristaket på ny hevet kraftig.

Det er ventet at pristaket vil heves igjen i oktober for forbrukere som ikke har en fast avtale med leverandøren sin.

Energibransjen har vært rystet av de store økningene i engrosenergi-kostnadene etter at økonomien gjenåpnet etter pandemien. Også krigen i Ukraina har gitt svært negative konsekvenser for markedet.

Vil kamufleres i sommer

Problemene vil ikke komme til overflaten i sommer som følge av lav etterspørsel, men dette vil endre seg i løpet av høsten og vinteren – ettersom fallende temperaturer igjen vil øke forbruket.

– I løpet av sommeren vil jo forbruket gå ned, så husholdningenes regninger vil være mer håndterbare, sa Keith Anderson, administrerende direktør i ScottishPower i en tale til energi- og industrikomiteen i parlamentet nylig.

Han la til at situasjonen allerede i oktober vil bli «forferdelig, virkelig forferdelig» for folk flest.

Også det tyskeide energiselskapet E. ON UK advarte de folkevalgte om konsekvensene av krisen for folk flest.

– Vi ser at 30 til 40 prosent av befolkningen kan bli kastet inn i energifattigdom når prisen går opp igjen i oktober, uttalte E. ON UK-sjefen Michael Lewis til komiteen.

Energifattigdom

Energifattigdom er når en husholdning ikke har råd til å varme opp hjemmet sitt til en tilstrekkelig temperatur som følge av lav inntekt, høye drivstoffpriser, og ofte også dårlig isolerte boliger. Strømregningen spiser altså opp store deler av inntekten, og folk havner i et uføre.

– Dette er en helt spesiell situasjon som krever spesielle tiltak fra regjeringen, understreker Lewis.

Den britiske regjeringen kom i februar med en pakke verdt 9 milliarder pund (nærmere 104 milliarder kroner) for å hjelpe millioner av lav- og mellominntekts-husholdninger med energiregningene.

Men budskapet fra energisektoren er at regjeringen må gjøre mer.

– Det har kommet til et punkt hvor jeg ærlig talt tror at størrelsen og omfanget av dette er utenfor det bransjen selv kan håndtere. Det trengs en stor endring i regjeringens politikk og tilnærming til energisektoren, understreker Anderson.

I mars i år nådde Storbritannia en inflasjonstopp på 7,0 prosent, det høyeste nivået siden 1992.

Bank of England spår et tosifret tall innen utgangen av 2022 dersom levekostnadene øker som følge av energiprisene.

(©NTB)