Statsminister Erna Solberg hadde sammen med to av sine statsråder i går ettermiddag en videokonferanse med energibransjen, både olje/gass og kraftbransjen. Temaet var hvordan Norge best mulig kan komme seg ut av korona-krisen.

Kraftbransjen var representert med BKK-sjef Jannicke Hilland og påtroppende styreleder i Energi Norge og konsernsjef i Hafslund E-Co, Finn Bjørn Ruyter.

– Fornybarnæringen fikk god på plass på møtet, og slik jeg opplevde var politikerne genuint interessert i å høre om vår rolle fremover, sier Hilland til Europower.

Lav kraftpris påvirker elavgift-vurderinger

I etterkant av møtet ble videokonferansen åpnet også for pressen. Der fikk statsministeren blant annet spørsmål om hvorfor regjeringen ikke gjør noe med elavgiften. Energi Norge er blant dem som har tatt til orde for at elavgiften bør senkes for å lette betalingsbyrden til forbrukerne.

Statsministeren antydet at den lave kraftprisen gjør at dette ikke er nødvendig:

– Om vi har et forbrukerperspektiv på dette, så er jo elprisen lavere nå enn den har vært på veldig mange år. Vi sorter alle forslagene vi får inn, og vurderer hvilken effekt de har på ulike områder. At vi ikke har foreslått å gjøre noe med elavgiften nå, er fordi vi ikke er på det stadiet der den type tiltak vil ha mest betydning. Akkurat nå er ikke elektrisitets-utgiftene til forbrukerne det som er den største utfordringen, sa Solberg.

Så la hun til en liten setning som kan tyde på at regjeringen vurderer elavgiften i en større sammenheng:

– Om vi av andre grunner og for å realisere prosjekter skulle gå løs på elavgiften, må vi se på totalsummen av tiltak fremover, sa hun.

Pressekonferansen hadde et slikt format at det var vanskelig med oppfølgingsspørsmål.

En gyllen middelvei

Statsminister Erna Solberg hadde går ettermiddag en videokonferanse med energibransjen. På skjermen er blant annet BKK-sjef Jannicke Hilland. Foto: Arvid Samland, SMK

I en telefonsamtale i etterkant tok Europower Energi opp den lave kraftprisen med statsministeren.

– Kraftprisen er lavere enn den noensinne har vært tidligere. Tenker du at det positivt eller negativt for samfunnet strømmen er så billig?

– Jeg synes ikke det er bra med dyr strøm, men det er også en grense for lavt ned strømprisen bør gå. Det handler om investeringer og oppgraderinger, sa Solberg.

Hun trakk linjene tilbake til da hun som stortingsrepresentant på 1990-tallet jobbet med kraftverkbeskatning.

– Helt siden da har jeg hørt historien om oppgradering av kraftverk. Når kraftprisen er for lav, har man ikke egenkapital til å gjøre det, og mens kraftprisen er høy har man ikke råd til å stoppe produksjonen for å gjøre oppgradering - for da taper man så mye penger. Så derfor er en gyllen middelvei det beste, også når det gjelder kraftprisen. En gyllen middelvei er alltid Høyres standpunkt, sier hun til Europower.

– Men nå er altså prisen så lav at produsentene vurderer å la vannet gå rett på sjøen. Hva tenker du om..?

– Nettopp, og som jeg sier så er det å ha for lav kraftpris også en utfordring. Det som egentlig er den største utfordringen er at det er store variasjoner i kraftprisen. Fordi det er jo ingen som tør å gjøre investeringer nå basert på en så lav kraftpris. Man kan tenke seg at en lav kraftpris er bra, men det forutsetter at det er en langtidshorisont over det, og ikke at det er et kriseperspektiv over det, avsluttet statsministeren.

– Må få opp momentet i det grønne skiftet

Jannicke Hilland og Finn Bjørn Ruyter hadde fordelt seg imellom hva budskapet fra næringen skulle være på videokonferansen.

– Han snakket om kraftprisen og rammebetingelser, mens jeg pratet om muligheter og det vi kan bidra med fremover. Vi vektla at fornybarnæringen er en del av løsningen, og at vi kan kombinere klimatiltak med lønnsom forretning. Vi tok opp tema som elektrifisering, grønn teknologi, kapasitet i nettet og rammevilkår for kraftproduksjon, sier Hilland til Europower.

– Da dere tok opp kraftverksbeskatningen, fikk dere noen signaler tilbake?

– Nei, det gjorde vi ikke. For politikerne var dette et lytte-møte, de kom ikke med tilbakemeldinger. Det var ikke formatet på møtet, sier hun.

Hovedbudskapet fra Hilland og Ruyter handlet om hvordan kraftbransjen kan bidra til en energi-omlegging, og hva som skal til for å klare dette.

– Budskapet var at vi må ha en langsiktig plan for hvordan man kan løse klimautfordringene, samtidig som vi skaper jobber. Vi må gjennomføre et skifte i fart, og omstillingen må skje nå og det haster. Vi skal ha olje og gass i mange år fremover, men vi må få opp i aktiviteten og momentet i den grønne omstillingen. Slik jeg opplevde var politikerne genuint interessert i å høre om vår rolle fremover, sier Hilland.