Freyr skal bygge et stort batterifabrikk-anlegg i Mo i Rana, men har også planer om å utvikle et produksjonsanlegg for elbilbatterier i USA.

Nå har Freyr inngått en "Joint Venture" med Kock Strategic Platforms (KSP) om dette, ifølge en pressemelding. Avtalen har en 50/50 prosent eierstruktur.

Beslutning om gigafabrikk i 2022

De to partene har inngått en strategisk lisensavtale med 24M Technologies og investerer i 70 millioner dollar (ca 600 millioner kroner) i teknologien.

I første omgang vurderes å etablere et anlegg med 50 GWh årlig kapasitet i USA innen 2030. Målet er å fatte en endelig investeringsbeslutning for den første gigafabrikken i 2022.

Samarbeidsselskapet ønsker å posisjonere seg som en av de største battericelleprodusentene i USA

– En betydelig milepæl

I meldingen heter det også at satsingen viderefører Freyrs strategiske fokus på å utvikle ren, lokal produksjon av battericeller og forsyningskjeder for å stimulere fremveksten av ny teknologi.

– Dette markerer en betydelig milepæl for Freyr når vi nå utvider vår vekststrategi gjennom joint venturet med KSP. Hele teamet vårt ser frem til å samarbeide med våre partnere Koch og 24M for å levere ren produksjon av battericeller til USA, sier Freyrs styreleder Torstein Sjøtveit.