I tillegg til at regjeringen fredag satte ned den nye energikommisjonen, bestemte den seg også for å gå igjennom kraftsituasjonen som har vært denne vinteren.

Gjennomgangen vil inkluderer flere av tiltakene som har blitt foreslått, som makspris på strøm, krav til fyllingsgrad i magasinene og ulike måter å sikre strømkundene på.

Europower skrev i desember om at strømforbruket i Norge er svært lite flekibelt.

– Det er nesten ingen prisrespons på forbrukssiden i markedet selv med ekstremt høye priser, sa Statnetts Gunnar G. Løvås da.

Utrede makspris

Flere politiske partier og kommunene som huser vannkraftanleggene har gått inn for ulike varianter av makspris på strøm.

Det er NVE og OED som får oppdraget med å gå igjennom denne vintersesongen, ved hjelp av eksterne eksperter som skal levere flere utredninger fram til sommeren. Ifølge regjeringen skal utredningene også bli tilgjengelige for energikommisjonen, som selv bare har fått drøyt 300 dager på seg.

I meldingen om arbeidet sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) at kostnadene har vært uakseptabelt høye for norske strømbrukere i vinter.

– I mellomtiden skal forbrukerne være trygge på at regjeringen vil stille opp dersom de høye strømprisene vedvarer, sier Persen. Hvordan strømstøtten har fungert, er en av tingene som NVE og OED skal vurdere.

Høye priser i hele 2022?

Utrederne skal også vurdere risikoen for at liknende situasjoner kan oppstå igjen. I arbeidet skal det utredes hvordan norsk krafteksport påvirker norsk forsyningssikkerhet og norske strømpriser. Europower skrev 2. februar om hvordan det kan bli vanskelig å fylle Europas gasslagre i tide til neste vinter, noe som kan gi en høy strømpris i hele 2022.