Forrige uke var det duket for samling av kraftkvinner, og denne gangen samlet nærmere 100 deltakere seg i Kristiansand. Vertskap var Agder Energi.

Line Drange Ruud er kraftverksjef i Glitre Energi og også styreleder i Kraftkvinnene. Foto: Glitre

– Vi var på forhånd veldig usikre på hvor godt oppmøte det ville bli når vi flyttet samlingen ut av det sentrale østlandsområdet, men det var over all forventning, forteller en entusiastisk styreleder i Kraftkvinnene, Line Drange Ruud til Europower.

Deltakerne fikk først høre en rekke presentasjoner, om blant annet styrekompetanse, kraftmarkedet, batterifabrikker – og om det å stå i en energikrise og bærekraft.

– Det ryktes at det var ganske mange menn som var litt misunnelige på samlingen, både på de faglige og det sosiale. Målet vårt er jo på sikt at vi ikke skal trenge et eget nettverk. Men enn så lenge er det faktisk nødvendig, sier Ruud.

Åpnet for nominasjoner til «Årets Kraftkvinne

I februar i år ble Camilla Thorrud Larsen i Volue kåret til «Årets Kraftkvinne 2021» - hun danket ut 47 andre kvinner som var nominert til prisen. Larsen var andre vinner av prisen - første gang den ble delt ut, var i 2020. Da gikk den til SKS-sjef Liina Veerme.

Nå er det åpnet for nominasjoner til «Årets Kraftkvinne 2022» og Ruud håper det kommer inn mange navn.

– Vi håper at anda flere kjenner sin besøkelsestid til å nominere kandidater til årets kraftkvinne 2022. Det er ingen ting i veien for å nominere samme kandidat flere ganger, og vi ser at det kan være vel verdt å legge litt i begrunnelsen for sin nominasjon. Det gjør jobben lettere for juryen, sier hun.

– Nå begynner vel prisen å bli etablert – tror du at det kan få betydning for antall nominasjoner?

– Jeg håper at vi ser en økning i nominasjoner nå når flere har fått med seg at det er en pris, og at det har blitt en del publisitet rundt både nominerte og vinnere de to forrige årene, sier hun.

Ruud synes det virker som at tematikken tas mer alvorlig i bransjen.

– Ja, jeg tror det er en økende bevissthet i bransjen på dette temaet, og at flere innser at vi må jobbe veldig målrettet for å oppnå langsiktige resultater. På ledelsesnivåene handler det mye om at noen må gå foran, at flere får øynene opp for bransjen, og at noen må vise at det er mulig. I tillegg hjelper det at flere selskaper nå stiller krav til at det skal være en viss balanse. Det gjør at man blir tvunget til å tenke litt nytt for å finne de beste kandidatene. Når det gjelder rekruttering til yrkesfag innenfor bransjen må vi starte veldig tidlig, og vise frem de kule jobbene vi har, og de gode profilene vi har i bransjen.

Aasland deler ut prisen

Siden neste utdeling vil bli første år der man kårer «Årets Kraftkvinne» uten at det er corona, er planen å feire med til en helaftens utdeling der det inngår både middag, innslag og litt mer «glam».

Hvilke personer som skal sitte i juryen er ikke endelig bekreftet. Men olje- og energiminister Terje Aasland har bekreftet at han kommer for å dele ut prisen.

Det er åpent for å nominere kvinner frem til og med 31. oktober, og selve prisen deles ut 8. februar 2023. Her kan du nominere til prisen. (Ekstern lenke).