Partiets energipolitiske talsmann Nikolai Astrup presenterte partiets nye energipolitikk torsdag. Forslaget om å utlyse konsesjoner på 3 GW havvind hvert år framover har allerede fått mye oppmerksomhet.

Overfor Europower viser Astrup til at det ikke bare har vært en vinter med ekstreme strømpriser, men at det også har kommet nye analyser fra NVE og Statnett som viser at vi har større kraftbehov enn tidligere antatt.

Jevnlige utlysninger innen havvind vil gi et klart signal til leverandørindustrien, mener Astrup.

– Det viktige for oss er å gi næringen forutsigbarhet for at det kommer, vi må føre en arealpolitikk på norsk sokkel på havvind som likner litt på den vi har gjort for olje og gass. Aktørene vet at vinner du ikke anbud i år, så kommer det nye muligheter neste år. Det gir grunnlag for å investere i hele leverandørkjeden.

Raskere utbygging av nettet

Partiet vil også få opp farten på nettutbyggingen til lands, og foreslår å introdusere en egen «fast track» for noen prosjekter som har store nok ringvirkninger til å fortjene spesialbehandling.

– Hva kjennetegner prosjektene som skal kvalifisere til hurtigspor?

– Det er ganske mange store omfattende industriprosjekter som er under planlegging, og det vil jo typisk være prosjekter som krever mye kraft, som krever nettilkobling, som vil skape mange arbeidsplasser.

– Det er noen slike prosjekter på Herøya, for eksempel?

– For eksempel. På Herøya er det behov for mye, sånn at å gå for en ny kraftledning på Herøya, i dag har de 132 kV, de burde vel hatt 420, så det er mange steder i landet hvor det nå jobbes med denne type industriprosjekter. Vi sier også at NVE må gjøre en reell prioritering av de søknadene som kommer inn. Men selve prosessen må også effektiviseres. NVE må rigges for en ny tid, der vi skal omstille oss mye raskere enn det jeg tror kanskje mange av oss har tatt inn over seg.

– Og da trenger de flere ressurser, men også høyere forventninger til hva de klarer å få til?

– Ja, det handler også om hvordan du bruker de ressursene du har, og det kan også være nødvendig å se på om kravene til konsesjonsbehandling bør vurderes på nytt. På havvind så er vi veldig tydelige på for eksempel at du skal kunne levere konsesjonssøknad og detaljplan samtidig. Det vil kutte ned saksbehandlingstiden på de to leddene, men det er sikkert mulig å få til flere ting også, uten at det går på bekostning av saksbehandlingen.

Det er viktig at Norge får fart på nettsatsingen, mener Astrup.

– Hvordan får vi opp den farten?

– Det er både dette med hurtigspor, som gjør at man prioriterer nett til de store industrietableringene, og så er det å se på om vi kan forkorte selve prosessen, effektivisere den, og så må NVE få flere ressurser. Vi kommer ikke utenom det.

Radialer er «feilslått»

Selv om Høyre vil ha hybridforbindelser for å transportere strømmen fra havvindparkene til ulike land, åpner Astrup for at dette kan være asymmetriske forbindelser som altså ikke nødvendigvis sender like mye strøm alle veier.

– Skal det bli et tilstrekkelig volum på havvindsatsingen, så må den bygges ut med hybridkabler. De kablene må innrettes slik at de ikke gir bidrag til høyere strømpriser i Norge, og det mener vi er fullt mulig. Ulike aktører har pekt på litt forskjellige løsninger. En måte å gjøre det på er å ha asymmetrisk størrelse på kablene, slik at du har større kabler til Norge enn til andre land eller vise verca. Begge deler vil gi lavere priser til Norge. Så kommer det an på størrelsen på kabelen, og NVE har tidligere anslått at større kabel vil bidra til lavere priser i Norge.

Astrup viser også til Energi Norges rapport torsdag, der det blir hevdet at effekten på sysselsetting og verdiskaping blir fire ganger så stor ved hybridkabler som ved en radialkabel som bare går fra havvindparkene inn til Norge.

– Det er helt feilslått politikk med radial. Det vil ikke bli volum av det. Det vil bli en subsidiert næring, og vi tror det er helt feil vei å gå.

– Britiske myndigheter skryter av at de bygger kraft og nett «in excess». Har vi noe å lære av britenes tilnærming?

– Vi får se om de kommer dit, men det er veldig bra for oss at britene har store ambisjoner om det fordi vi er koblet til Storbritannia, og har hele tiden ment at om Storbritannia skal nå sine klimamål, kommer de til å måtte bygge opp en overproduksjon av fornybar energi som også vi vil ha stor glede av gjennom den mellomlandsforbindelsen som vi har. Vi er ikke der akkurat nå, men jeg tror vi kommer dit, sier Astrup.